Antena 3 CNN Actualitate Raport CSM: Românii au puţină încredere în justiţie

Raport CSM: Românii au puţină încredere în justiţie

Raport CSM: Românii au puţină încredere în justiţie
25 Iun 2008   •   13:24

Conform unui raport al Consiliului Superior al Magistraturii, românii au puţină încredere în justiţie. Procedurile greoaie şi lipsa de răspundere a magistraţilor sunt principalele probleme care îi îndepărtează pe oameni de acest domeniu. Raportul publicat de CSM relevă faptul că, în anul 2007, nivelul de încredere al populaţiei în justiţie, fie că este vorba de instituţii, parchete, CSM sau de persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora - a rămas la un nivel scăzut.

Potrivit Eurobarometrului realizat în toamna anului 2007, Justiţia se situa pe locul şapte în topul instituţiilor în care românii au încredere. Raportul indică faptul că vârstnicii şi populaţia din mediul urban nu au încredere în justiţie. Principalele probleme pe care cetăţenii le-au identificat privesc viteza procedurilor, existenţa unor tratamente diferenţiate, precum şi tratamentul incorect la care sunt supuse victimele de-a lungul procedurilor.

În acelaşi timp, oamenii se plâng şi de lipsa de răspundere a magistraţilor care soluţionează greşit o cauză. Cei care au răspund chestionarelor mai spun şi că accesul la justiţie este dificil, neexistând suficiente informaţii sau asistenţă juridică pentru înlesnirea accesului.

CSM nu neagă că sistemul judiciar din România se află la un nivel de încredere dintre cele mai scăzute dintre statele membre ale Uniunii Europene. Raportul privind starea Justiţiei arată că modernizarea şi eficientizarea activităţii instituţiei nu au atins ritmul dorit de cetăţeni, iar reformele efectuate nu au produs încă rezultate suficient de evidente pentru a schimba perspectiva cetăţenilor.

Antena 3

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close