Antena 3 CNN Actualitate Raport pe justiţie: Atacurile politice şi legislative stagnează lupta anticorupţie

Raport pe justiţie: Atacurile politice şi legislative stagnează lupta anticorupţie

Raport pe justiţie: Atacurile politice şi legislative stagnează lupta anticorupţie
17 Iul 2008   •   09:06

Reforma sistemului judiciar este marcată de stagnare şi regres, iar lupta împotriva corupţiei a fost blocată de atacurile politice şi legislative la adresa instituţiilor anticorupţie, se arată în raportului privind starea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, întocmit de Iniţiativa pentru o Justiţie Curată.

Consiliul Suprem al Magistraturii şi-a atras cele mai multe critici în raportul dat publicităţii, miercuri, de Iniţiativa pentru o Justiţie Curată. Potrivit documentului, instituţia s-a dovedit mai degrabă un apărător al independenţei Legislativului, în loc să promoveze independenţa puterii judecătoreşti.

Raportul, apărut cu zece zile înaintea raportului anual pe justiţie elaborat de Comisia Europeană, susţine că CSM, dar şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei, ai Înaltei Curţi de Casaţie precum şi politicienii din Parlament sunt vinovaţi de blocarea luptei anticorupţie. Nici reforma în justiţie nu a fost dusă până la capăt. Şi asta pentru că, după trei ani de la punerea în aplicare a Strategiei de reformă, nu se ştie câte locuri de judecător şi procuror sunt necesare, raportate la competenţele actuale.

O altă critică, adusă în raport, se referă la faptul că administraţia locală, educaţia, dar şi sectorul sanitar rămân în continuare zone foarte sensibile la corupţie. Pe de altă parte, documentul arată că lărgirea sferei de competenţă a Direcţiei Generale Anticorupţie asupra administraţiei publice locale poate ridica probleme serioase de constituţionalitate, din cauza riscului apariţiei controlului politic.

Raportul pe justiţie elaborat de Iniţiativa pentru o Justiţie curată a fost coordonat de Freedom House România şi este susţinut de opt organizaţii neguvernamentale.

Antena3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close