Antena 3 CNN Actualitate Raportul Tismăneanu este ?o mârşăvie curată?

Raportul Tismăneanu este ?o mârşăvie curată?

Raportul Tismăneanu este ?o mârşăvie curată?
27 Mar 2007   •   23:08

Fostul preşedinte Ion Iliescu a criticat în termeni duri raportul Tismăneanu, afirmând că 'bagatelizează' evenimentele din decembrie 1989 şi că cei care au redactat acest document nu sunt decât nişte 'scribălăi' care 'dau lecţii celor care şi-au asumat riscuri şi răspunderi' în timpul Revoluţiei. Într-o dezbatere organizată, marţi, de Institutul Revoluţiei Române (IRR) pe marginea raportului întocmit de Comisia prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România, Ion Iliescu a catalogat raportul drept 'o mârşăvie curată, un act antinaţional, care prezintă deformat realităţile româneşti, Revoluţia română şi tot ce a urmat'.

'Să vedeţi pe circa o jumătate de pagină ce monstruozităţi pot fi exprimate într-un raport care are pretenţia să facă o analiză a Revoluţiei din decembrie 1989. E descalificant modul în care acest raport abordează Revoluţia română. El îşi propune să condamne comunismul, dar condamnarea de fond a dictaturii comuniste au făcut-o Revoluţia română şi poporul prin jertfa sa. Tratezi cu atâta lipsă de respect un asemenea eveniment şi vii cu speculaţii de ordin politic, partizan? Şi cine sunt şi ce au făcut aceşti oameni? Vin ei şi o fac pe speculanţii a ceea ce s-a întâmplat în România acestor ani şi pe judecătorii care dau sentinţe. Asta este revoltător pentru un document care se doreşte un document politic de reper cu privire la judecarea unei părţi importante din istoria contemporană a României', a susţinut Iliescu.

În plus, fostul preşedinte a respins acuzaţiile potrivit cărora teroriştii ar fi fost inventaţi de membrii FSN pentru a-şi crea un cadru pentru preluarea puterii. Iliescu a analizat punctual raportul Tismăneanu, menţionând că aprecierile documentului sunt 'jignitoare' la adresa Revoluţiei. El a exemplificat cu ignorarea programului politic al Revoluţiei, exprimat prin comunicatul FSN din 22 decembrie 1989, şi calificarea Proclamaţiei de la Timişoara din 11 martie 1990 drept adevărata Cartă a Revoluţiei din decembrie 89. Iliescu a adăugat că autorii materialului sunt 'sclavii ideologiei Pieţei Universităţii' şi a negat faptul că manifestaţia din Piaţa Universităţii ar fi fost reprimată cu bestialitate, aşa cum se menţionează în raportul Tismăneanu.

Rompres

×
Parteneri
Noi sancțiuni drastice pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan în România
x close