Antena 3 CNN Actualitate Război al declaraţiilor turco-american pe teritoriu românesc

Război al declaraţiilor turco-american pe teritoriu românesc

Război al declaraţiilor turco-american pe teritoriu românesc
25 Oct 2007   •   19:05

Aflat la Bucureşti, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia este singura care poate decide o eventuală intervenţie în nordul Irakului. Aluzie la avertismentul lansat miercuri de Washington, care cerea Turciei să dea dovadă de reţinere în recenta criză, pe motiv că situaţia din nordul Irakului poate fi controlată de irakieni şi americani. Erdogan spune însă că Turcia trebuie să îşi apere teritoriul împotriva gherilelor kurde şi se întreabă ?ce caută americanii în Irak, la 10.000 de kilometri de casă?.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice avertiza miercuri Turcia, în termeni foarte duri, să nu intervină în nordul Irakului. Şefa diplomaţiei americane sublinia că Statele Unite vor face tot ce e necesar, în privinţa prezenţei rebelilor din PKK în acea zonă.

A urmat replica premierului Turciei, la Bucureşti. Situaţia rămâne tensionată la graniţa turco-irakiană, unde soldaţii au respins un atac al gherilelor kurde. La Ankara, o delegaţie irakiană a sosit pentru negocieri cu oficialii turci. Pentru Turcia însă, vremea vorbelor a trecut. Preşedintele ţării Abdullah Gul avertizează că Turcia este decisă să treacă la fapte.

Incidentele de la graniţă continuă, între timp. 40 de militanţi kurzi au încercat să atace un avanpost militar turc, situat lângă frontiera cu Irakul. Mai mulţi militanţi au fost ucişi sau răniţi în confruntări, în vreme ce Turcia a mobilizat peste o sută de mii de soldaţi şi a trimis avioane şi elicoptere de luptă. Totul este pregătit pentru o operaţiune de amploare împotriva gherilelor.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close