Reabilitarea bulevardelor din zona Arcului de Triumf va costa 25 de milioane de euro

15 Mai 2009   •   20:35
Reabilitarea bulevardelor din zona Arcului de Triumf va costa 25 de milioane de euro Arcul de Triumf
Bucureştiul va avea cele mai scumpe două bulevarde România. Reabilitarea celor trei kilometri de piatră cubică, dintre Piaţa Victoriei, Arcul de Triumf şi Parcul Herăstrău, costă 25 de milioane de euro. Lucrările sunt atât de scumpe pentru că cele două străzi sunt monumente istorice şi trebuie reparate manual ca să arate la fel ca acum o sută de ani.

Bulevardele vor intra în reparaţii pe la sfârşitul verii. Până atunci, şefii Municipalităţii vor să convingă Uniunea Europeană să dea milioanele de euro necesare pentru înlocuirea pietrelor cubice sau pentru asprirea lor ca maşinile să nu mai alunece.

Acestea sunt sunt singurele soluţii acceptate. Zona este considerată monument istoric şi, după refacerea infrastructurii, va trebui acoperită tot cu piatră cubică, nu asfalt. Dacă tot se apucă de treabă muncitorii vor reabilita şi Piaţa Charles de Gaulle iar trotuarele şi spaţiile verzi vor fi refăcute.

Cele două străzi din sectorul 1 au fost construite la începutul secolului trecut din piatră cubică. Şi într-o sută de ani doar o singură dată au fost reparate complet. Traficul, ploile şi zăpezile au afectat puternic cei trei kilometri cu piatră cubică.

De pe urmă lucrărilor, cel mai mult vor avea de suferit tot şoferii. Trei şantiere mari într-un Bucureşti şi aşa extrem de aglomerat vor transforma oraşul într-o parcare uriaşă de maşini. Deja străzile din jurul pasajului Basarab sunt închise jumătate de an. Peste o lună se blocheză şi Calea Buzeşti pentru lucrări de lărgire a şoselei, iar în scurt timp şi Pasajul Lujerul intră în reparaţii capitale.

Edilii spun că mai repede de un an nu au cum sub nici o formă să termine de îndreptat piatra cubică de pe cele două bulevarde.

Observator

x close