Antena 3 CNN Actualitate Regele Mihai s-a întors la Peleş, după 60 de ani de exil (VIDEO)

Regele Mihai s-a întors la Peleş, după 60 de ani de exil (VIDEO)

Regele Mihai s-a întors la Peleş, după 60 de ani de exil <font color=red>(VIDEO)</font>
05 Iun 2008   •   11:52

După 60 de ani de exil, Regele Mihai s-a întors acasă, la Castelul Peleş, locul unde s-a născut. Chiar astăzi, familia regală primeşte primii musafiri la domeniul din Sinaia, acolo unde regele a ţinut şi un discurs. "România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară. Sper ca întoarcerea mea definitivă la Sinaia, la scaunul istoric al familiei regale, să fie începutul respectului definitiv al proprietăţii private, al demnităţii, democraţiei şi libertăţilor, al instituţiilor din societatea românească. Porţile Peleşului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate", a declarat regele.

?Acum, românii nu vor mai găsi doar mobile lipsite de viaţă, ci şi oameni care dau sens istoriei?, a încheiat regele Mihai. Însoţit de regina Ana, de principesa Margareta şi de principele Radu, regele a ieşit în balcon, unde a făcut cu mâna mulţimii care îl ovaţiona. Familia regală va primi la Castel vizita unor apropiaţi ai casei regale, ambasadori, dar vor veni şi oameni simpli.

După abdicarea forţată din 1947, Regele Mihai a intrat în Palatul Peleş abia în urmă cu 3 săptămâni, într-o vizită privată. A venit într-o zi în care Muzeul Peleş era închis publicului şi a fost ferit de ochii curioşilor.

VIZITĂ ISTORICĂ LA PALAT:


Regimul comunist a confiscat toate proprietăţile regale, după abdicarea din 1947. Din anul 1953, Peleşul a fost declarat muzeu. După întoarcerea în ţară, regele a început demersurile pentru retrocedare. Domeniul Peleş a revenit în proprietatea Regelui Mihai în anul 2006. S-a hotărât însă ca Peleşul să rămână în continuare muzeu. Familia regală va folosi doar Castelul Pelişor, în timp ce Castelul Foişor, unde s-a născut regele Mihai, va continua să fie rezervat protocolului de stat, pentru vizitele înalţilor oaspeţi.

Antena 3

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close