Antena 3 CNN Actualitate Religie Acoperãmântulul Maicii Domnului. Ce este total intrezis să faci în această zi

Acoperãmântulul Maicii Domnului. Ce este total intrezis să faci în această zi

Acoperãmântulul Maicii Domnului. Ce este total intrezis să faci în această zi
Sursa foto: Foto: Doxologia.ro
01 Oct 2018   •   11:45

Acoperãmântulul Maicii Domnului. Acoperãmântulul Maicii Domnului este sãrbãtoarea care încheie cele douã luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstitã în mod deosebit Maica Domnului.

Acoperãmântulul Maicii Domnului. Sãrbãtoarea mai este cunoscutã în popor si sub denumirea de Pocroave, denumire ce vine de la cuvântul slavon „pocrov” cu semnificatie de vãl, aici de acoperã- mânt al pãmântului cu brumã sau cu zãpadã.

Acoperãmântulul Maicii Domnului. Se crede cã cele mai adânci rãdãcini ale traditiilor sãrbãtorii ajung pânã la perioada agriculturii primitive, sãrbãtoare precrestinã cu datã fixã, dedicatã unei divinitãti meteorologice ce marcheazã intrarea în anotimpul rece, atunci când pãmântul se acoperã de zãpadã.

Acoperãmântulul Maicii Domnului. În constiinta oamenilor s-a fãcut asociatia între acoperirea pãmântului cu brumã si acoperirea capului fetelor mari îmbroboditul cu basma la nuntã, ca semn al trecerii la statutul de femeie mãritatã. Fetele mari se rugau divinitãtii „Pocroavã” sã le acopere capul cu pãr bogat si frumos, pentru a fi plãcute flãcãilor, dar si sã le acopere capul în sensul mãritatului. 

Acoperãmântulul Maicii Domnului. Pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox este interzis să faci treabă, exact ca într-o zi de duminică.

×
Subiecte în articol: Tradiţii şi obiceiuri
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close