Antena 3 CNN Actualitate Religie AJUNUL CRĂCIUNULUI, tradiții și obicieuri. Ce trebuie să faci astăzi pentru noroc

AJUNUL CRĂCIUNULUI, tradiții și obicieuri. Ce trebuie să faci astăzi pentru noroc

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun.

AJUNUL CRĂCIUNULUI, tradiții și obicieuri. Ce trebuie să faci astăzi pentru noroc
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
24 Dec 2019   •   08:00

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Despre moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă. Totodată, se știe despre moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Conform tradiției Maica Domnului înainte de a naște a cerut ajutor lui moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – moș Crăciun. Astfel Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era moș Crăciun.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Un obicei care se întâlnește în multe regiuni ale țării este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului sunt următoarele:

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun;

AJUNUL CRĂCIUNULUI. În ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc “pui”;

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit;

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor;

AJUNUL CRĂCIUNULUI. La ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă, care după sărbători se va da vacilor să o mănânce, astfel le va merge bine și se vor înmulți;

AJUNUL CRĂCIUNULUI. În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul, etc.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. În unele locuri există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. În alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât și la orașe.

×
Parteneri
Val de ger peste România! Temperaturi de până la -20 de grade
x close