Antena 3 CNN Actualitate Religie Legenda care spune ce trebuie să facem în Joia Mare ca să alungăm spiritele rele, vremea rea şi necazurile

Legenda care spune ce trebuie să facem în Joia Mare ca să alungăm spiritele rele, vremea rea şi necazurile

Sătenii din Țara Oașului continuă să păstreză cu sfinţenie tradiţiile de Paşte. Legenda spune că focul alungă spiritele rele, vremea rea şi necazurile.

Legenda care spune ce trebuie să facem în Joia Mare ca să alungăm spiritele rele, vremea rea şi necazurile
Sursa foto: Sean Gallup/Getty Images
de Codruț Rebic    |    21 Apr 2022   •   09:39

Focul are loc în Joia Mare, pentru a alunga spiritele rele şi a încălzi sufletele celor dragi care au trecut în nefiinţă, tot ce e rău dispare odată cu focul, aliunga șerpii de pe lângă gospodării

A doua zi, în Vinerea Mare, gospodinele vopsesc ouăle de Paşti. Se folosesc produse naturale precum coji de ceapă, frunze de leuştean şi zeamă de sfeclă roşie sau urzici pentru a le colora.

Iubitoare de folclor şi tradiţii, Floare Marina duce mai departe obiceiurile din Săptămâna Mare, învăţate din moşi strămoşi. În Joia Mare pregăteşte focul pentru a alunga spiritele rele.  

Gospodina se trezeşte la prima oră a dimineţii şi aprinde în curtea casei focul. Credinţa este că, în această zi, se arde tot raul din familii se alungă tot ce e negativ, vremea rea și șerpii de pe lângă gospodării.

"Am făcut curăţenie de Paşte şi s-au adunat nişte gunoaie, vreascuri. În Joia Mare, ne trezim dis-de-dimineaţă şi facem focuri mai multi localnici că focul alungă spiritele rele din jurul casei, din jurul celor dragi. De asemenea, alungăm vremea rea şi toate necazurile".

"Am aprins toate vreascurile uscate. Alungăm şi spiritele rele din jurul casei şi a familiei” ne-a povestit o localnică.

Chiar dacă este cea mai bogată comună din România, în Certeze tradiţia se păstrează cu sfinţenie.

În Ţara Oaşului încă se mai păstrează obiceiul focului din Joia Mare.

În zorii zilei, oşenii se pun şi dau foc vreascurilor adunate de prin grădini şi livezi, exact aşa cum o făceau înaintea lor, bunicii şi părinţii.

Focul era aprins pentru binele întregii gospodării, pentru alungarea relelor, dar și ca să nu vină în gospodarie șerpii sau gândacii. De joi, oamenii spun că nu se mai lucrează, se face doar mâncare și se pregătesc de Paște.

×
Subiecte în articol: joia mare traditii legenda
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close