Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfânta Parascheva. Blestemul neștiut pe care îl poartă sfânta

Sfânta Parascheva. Blestemul neștiut pe care îl poartă sfânta

Sfânta Parascheva. Blestemul neștiut pe care îl poartă sfânta
Sursa foto: Foto: pixabay.com
13 Oct 2018   •   09:56

Sfânta Parascheva. An de an, moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate în veșminte noi în ajunul sărbătorii din octombrie, iar apoi hainele sunt date unei mănăstiri care poartă hramul sfintei. Dar pe sub acestea, moaștele sunt îmbrăcate cu un veșmânt care nu este dat jos niciodată, deoarece tradiția spune că poartă blestemul lui Vasile Lupu.

Sfânta Parascheva. Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei.

Sfânta Parascheva. Moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate în fiecare an după ritualuri bisericești, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Veșmintele Sfintei Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze. „Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva”, spunea Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Sfânta Parascheva. Dar tradiția spune că sub veșmintele care se schimbă, moaștele poartă un veșmânt care nu se dă jos niciodată. Acesta are un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: „Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”, scrie Libertatea.

×
Subiecte în articol: Sfânta Parascheva blestem
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close