Antena 3 CNN Actualitate Reportaj cu militarii de la Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", un adevărat simbol al defilării de 1 Decembrie

Reportaj cu militarii de la Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", un adevărat simbol al defilării de 1 Decembrie

Pregătirile pentru parada de 1 decembrie au început cu două-trei săptămâni înainte de Ziua Naţională a României. Un adevărat simbol al defilării este Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Reportaj cu militarii de la Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", un adevărat simbol al defilării de 1 Decembrie
Sursa foto: Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" Facebook
de Cristi Popovici    |    01 Dec 2021   •   11:31

Înalţi, îmbrăcaţi cu ţinută de ceremonial şi cu o sincronizare perfectă, militarii acestei unităţi de elită atrag toate privirile.

Înainte de misiune, doi militari îşi aranjează ţinuta, în cazarmă. Aceştia se pregătesc şi îşi lustruiesc centura, dar şi nasturii de la veston.

Mărturisirile militarilor de la Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul

''Aşa ne facem noi încălzirea înainte. Tot se lustruieste, paftaua la centură, nasturii la veston şi pardesiu, trebuie lustruiţi de fiecare dată'', spune unul dintre militari.

Cristi Popovici, reporter Antena 3, a vorbit cu caporalul Daniel Medei, de la Brigada de Gardă Mihai Viteazul, care a făcut o mărturisire despre cel mai emoţionant moment din cariera sa militară.

 "Cel mai emoţionant moment şi cel mai important din toată cariera militară a fost participarea la înhumarea Regelui Mihai, un moment istoric. Am avut onoarea de a purta coroana de oţel a Regelui. Atunci am simţit cele mai mari emoţii'', a mărturisit acesta.

În autobuz, deviza este ''Nimeni nu sta pe scaune", şi asta pentru că, daca miltiarii s-ar aşeza, li s-ar şifona uniformele şi la paradă, ar avea un aspect neîngrijit.

Câte zile se antrenează militarii pentru parada de 1 Decembrie

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Cu două saptămâni încep antrenamentele, în fiecare zi, 3-4 ore. Se lucrează la uniformitate, la sincron, da. Nu avem voie să facem valuri, altfel rămânem peste program", explică un alt militar.

Dacă militarii au cizmele lustruite, este pentru că au şi ajutoare. Un alt militar se ocupă de ţinutele de ceremonie ale colegilor săi.

Cei mai mulţi din militarii din Brigadă au ani de zile de experienţă, au participat la foarte multe parade, ceremonii de 1 Decembrie.

Locotenent Brigada 30 Gardă: "Am ajuns aici în urma unui vis care a început acum 11 ani"

"Sunt locotenent Ţică Laura, am ajuns în Brigada 30 Gardă, în urma unui vis care a început acum 11 ani, când părinţii mei m-au adus la defilare şi am vazut militarii Brigăzii 30 Gardă şi atunci mi-am spus că eu asta vreau să fac'', 

Punctul culminant al misiunii îl reprezintă, bineînțeles trecerea militarilor Brigăzii 30 Mihai Viteazul, în pas de defilare pe sub Arcul de Triumf.

Ochii a milioane de români sunt ațintiți asupra lor, nu exista loc de greșeală. Totul trebuie sa fie perfect.


 

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close