Antena 3 CNN Actualitate Lista măsurilor dure care ar putea intra în vigoare de luni: ”Nevaccinații vor avea o sumedenie de restricții!”

Lista măsurilor dure care ar putea intra în vigoare de luni: ”Nevaccinații vor avea o sumedenie de restricții!”

Comitetul pentru Situații de Urgență va stabili astăzi ce se întâmplă cu restricțiile dure anunțate aseară de președintele Klaus Iohannis.

Lista măsurilor dure care ar putea intra în vigoare de luni: ”Nevaccinații vor avea o sumedenie de restricții!”
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    21 Oct 2021   •   07:44

Președintele a spus că, de luni, masca redevine obligatorie nu doar în spațiile închise ci și în aer liber. Totodată, circulația pe timp de noapte va fi restricționată pentru românii care nu s-au vaccinat. Ei vor putea circula doar dacă au legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator. 

În același timp copiii vor intra într-o vacanță de două săptămâni iar certificatul verde va fi obligatoriu pentru cele mai multe dintre activități. 

"Până când vă convingeți să vă vaccinați, din păcate, este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili. Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal, profesori, învățători, care se îmbolnăvesc.

În mod normal, începând de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu, pentru două săptămâni. Când vorbim despre protecția individuală, nu întâmplător am venit cu mască.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot - și în interior și în exterior, și la târguri, dar și la cinema", a spus Klaus Iohannis.

Potrivit lui Klaus Iohannis, Guvernul va hotărî cel târziu vineri foarte concret ce restricții intră în vigoare.

"Va fi restricționată circulația în noaptea, excepție făcând ce vaccinați și cei care, cu legitimație de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a mai spus Klaus Iohannis.

Care sunt măsurile care ar putea intra în vigoare de luni

Măsurile anunțate de Klaus Iohannis vor fi impuse, cel mai probabil, pentru o perioadă de patru săptămâni și vor fi valabile pentru întreaga țară. 

Este vorba despre niște măsuri pe care nu le putem decât bănui, ținând cont de ce a anunțat aseară președintele. 

Așadar, programul de circulație ar putea fi restricționat în timpul săptămânii. Se va circula liber doar în intervalul 05:00 - 20:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul 05:00 - 18:00. Cazurile de urgență medicală sunt, desigur, excepții.

Mall-urile este posibil să se închidă. Doar magazinele esențiale din ele ar putea rămâne deschise, adică supermarket-urile și farmaciile. 

În rest, toate activitățile comerciale non-esențiale ar putea fi închise. 

Restaurantele ar putea face doar livrări într-un astfel de scenariu. 

Școlile se vor închide și se va învăța exclusiv online, deocamdată fiind vorba despre o vacanță de două săptămâni, cu posibilitate de prelungire. 

La muncă este posibil ca românii să aibă acces doar pe baza certificatului verde. 

Nunțile, botezurile sau alte mese festive ar urma să fie interzise. 

Totodată, sălile de fitness, spa, cinematografele, teatrele și sălile de joc și de noroc ar putea fi închise. 

×
Subiecte în articol: restricţii Klaus Iohannis
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close