Antena 3 CNN Actualitate REVIZUIREA CONSTITUŢIEI: Mandatul membrilor CSM, redus la 4 ani

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI: Mandatul membrilor CSM, redus la 4 ani

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI: Mandatul membrilor CSM, redus la 4 ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Iun 2013   •   17:20

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care sunt modificate actualele menţiuni în cazul CSM din legea fundamentală, fiind redus mandatul membrilor CSM, suplimentat numărul acestora şi instituite unele mecanisme de revocare, informează Mediafax.
   
Unul dintre amendamentele adoptate în cazul Consiliului Superior al Magistraturii prevede suplimentarea numărului de membri ai CSM cu două persoane, respectiv suplimentarea, de la doi la patru, a numărului de membri din partea societăţii civile, care sunt aleşi de Senat.
   
Un alt amendament precizează că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre judecătorii membri ai CSM care au fost desemnaţi de către adunările generale ale judecătorilor.
   
În plus, un alt amendament vizează reducerea mandatului membrilor CSM, de la 6 ani la 4 ani.
   
De asemenea, membrii comisiei de revizuire au adoptat un amendament care prevede că magistraţii care au fost aleşi membri în CSM pot fi revocaţi din funcţie în anumite condiţii.
   
Astfel, "magistraţii aleşi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi din funcţie de adunările generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, potrivit legii organizare şi funcţionare", se va preciza la articolul 133 din Constituţie.
   

×
Subiecte în articol: Constitutie
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close