Antena 3 CNN Actualitate Risc crescut de accidente nucleare în România

Risc crescut de accidente nucleare în România

Risc crescut de accidente nucleare în România
Sursa foto: Foto: Mediafax
13 Mar 2011   •   20:22

Folosirea reactoarelor învechite din România creşte riscul producerii accidentelor nucleare, susţine fundaţia de protecţie a mediului,Terra Mileniul III, citată de Green Report.

“Mi se pare greşit faptul că Institutul de Fizică a Pământului exclude din start posibilitatea unor cutremure mai mari de 7,5 grade pe scara Richter în România. Dar şi fără dezastre naturale, reactoarele CANDU, cum sunt cele de la Cernavodă, după 20 de ani de activitate intră într-un proces de îmbătrânire rapidă şi se fisurează tuburile care asigură răcirea reactoarelor. Asta fără să mai luăm în calcul eroarea umană”, a declarat Ioana Ciută , director executiv al fundaţiei Terra Mileniul III.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de reactoare, fiecare reactor CANDU are două sisteme total independente, pentru închidere rapidă. În situaţii operaţionale, totuşi, sistemele de siguranţă CANDU sunt deseori, parţial sau complet indisponibile. În unele cazuri, sistemele CANDU de răcire în regim de urgenţă au fost indisponibile luni la rând.  Citeşte mai mult  AICI.

×
Subiecte în articol: accident nuclear reactor nuclear România
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close