Antena 3 CNN Coronavirus Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson, publicate de autorităţile române. Durata protecţiei, necunoscută

Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson, publicate de autorităţile române. Durata protecţiei, necunoscută

Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson, cel de-al patrulea vaccin aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană, au fost publicate de autorităţile române.

Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson, publicate de autorităţile române. Durata protecţiei, necunoscută
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    17 Mar 2021   •   14:08

Riscurile şi contraindicaţiile vaccinului Johnson & Johnson sunt detaliate în prospectul de produs care poate fi consultat integral pe plaftorma vaccinare-covid.gov.ro, unde au fost publicate informaţii în acest sens şi despre vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

Din prospect reiese că acest vaccin conține adenovirus uman tip 26 care codifică glicoproteina spike a coronavirusului SARS-CoV-2. Produsul mai conţine şi doi excipienţi (substanţe inactive).

Primul este sodiul, în cantitate de mai puțin de 1 mmol ( sau 23 mg) per doză de 0,5 ml, adică practic "nu conține sodiu", conform prospectului. Cel de-al doilea excipient este etanolul (alcool), la nivelul a 2 mg per doză de 0,5 ml.

Denumirea utilizată în prospect pentru vaccinul Johnson & Johnson este COVID-19 Vaccine Janssen.

Vaccinul se administrează intramuscular, într-o singură doză.

Contraindicaţii şi amânarea administrării în cazul vaccinului Johnson & Johnson

Nu se recomandă administrarea în cazul persoanelor cu hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi.

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută.

Pe de altă parte, prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării, se spune în prospect.

Riscul de şoc anafilactic

Conform documentaţiei oficiale, au fost raportate evenimente de anafilaxie.

Trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical și o supraveghere adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului.

Se recomadă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

Durata protecţiei, necunoscută

Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare, se spune în prospect.

Protecția împotriva coronavirusului începe la aproximativ 14 zile după vaccinare.

Prudenţă în caz de trombocitopenie și tulburări de coagulare

În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor aflate sub tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.

Trombocitopenia desemnează scăderea numărului de trombocite (sau plachete sanguine, implicate în procesul de coagulare a sângelui).

Prospectul Johnson & Johnson precizează că "eficacitatea, siguranţa și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise,
inclusiv cele cărora li se administrează un tratament imunosupresor.

"Eficacitatea COVID-19 Vaccine Janssen poate fi diminuată la persoanele imunocompromise", se spune în document.

Persoanele imunocompromise sunt cele cu imunitatea redusă sau inexistent.

Compania producătoare menţionează că nu s-au efectuat studii privind administrarea concomitentă a vaccinului său cu alte vaccinuri.

Administrarea la gravide: doar dacă beneficiile depăşesc riscurile potenţiale

Experiența legată de utilizarea COVID-19 Vaccine Janssen la gravide este limitată.

Studiile la animale nu indică efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale.

Administrarea în timpul sarcinii poate fi avută în vedere doar dacă potențialele beneficii depășesc potențialele riscuri pentru mamă și făt.

Nu se cunoaște dacă vaccinul Johnson & Johnson se elimină în laptele uman.

????Cele patru vaccinuri împotriva COVID19 autorizate de Comisia Europeană ✅ Cum funcționează vaccinul nou autorizat...

Publicată de RO Vaccinare pe Miercuri, 17 martie 2021

Prima tranşă a vaccinului companiei americane va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie.

Această prima tranşă va număra doar câteva zeci de mii de doze, a anunţat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close