Antena 3 CNN Actualitate RO Vaccinare: ”Noi bazaconii cu mii de distribuiri: testele antigen care devin pozitive de la apa de robinet”

RO Vaccinare: ”Noi bazaconii cu mii de distribuiri: testele antigen care devin pozitive de la apa de robinet”

Grupul de comunicare al comitetului național de vaccinare împotriva COVID-19 atrage atenția asupra unei dezinformări în privința testelor de salivă trimise în școli, care a fost distribuită masiv pe rețelele de socializare.

RO Vaccinare: ”Noi bazaconii cu mii de distribuiri: testele antigen care devin pozitive de la apa de robinet”
Sursa foto: Facebook/RO Vaccinare
de Adelina Miron    |    29 Dec 2021   •   21:00

Citând verificarea făcută de jurnaliștii AFP, grupul de comunicare transmite pe pagina de Facebook ”RO Vaccinare” că videoclipul în care un test devine pozitiv după ce în cutia de testare a fost turnată apă de la robinet și afirmația care îl însoțește, aceea că ar fi vorba despre un test antigen rapid COVID-19, de tipul celor distribuite pentru testarea elevilor în școli, sunt doar un mijloc de dezinformare.

„Noi bazaconii cu mii de distribuiri: testele antigen care devin pozitive de la apa de robinet. Un videoclip în care un test antigen rapid Covid-19 devine pozitiv după ce în cutia de testare a fost turnată apă de la robinet a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în decembrie 2021.

Utilizatorii pretind că acest lucru dovedește cum testele de salivă trimise la școli sunt falsificate pentru a arăta un rezultat pozitiv. Însă această concluzie este falsă. Persoana din videoclipul care circulă deja de câteva luni de zile pe rețelele de socializare folosește un test nazofaringian, nu unul de salivă. Mai mult, producătorul testului a clarificat pentru AFP că „nu este destinat utilizării cu alimente, apă sau lichide”. Experții au confirmat același lucru pentru AFP.

Testele pentru Covid-19 au făcut obiectul dezinformării de la începutul pandemiei. AFP a demontat mai multe dezinformări privind teste corona pozitive cu bere, diferite sucuri sau energizante.”, este textul postării de pe pagina RO Vaccinare.

Videoclipul a fost distribuit încă din aprilie 2021 în mai multe limbi. Testul nu este destinat utilizării cu apă, nici cu alte alimente sau lichide, susțin jurnaliștii AFP în urma verificărilor.

„Acest videoclip a fost distribuit încă din aprilie 2021 în mai multe limbi, cum ar fi sârba, maghiară, olandeză sau engleză. A fost distribuit și în limba română de utilizatori care au sugerat că videoclipul demonstrează că astfel de teste sunt nesigure, însă afirmațiile au fost demontate de AFP aici.

Atât compania al cărei test este folosit în videoclip, cât și mai mulți experți au explicat pentru AFP că dispozitivul de testare nu este destinat utilizării cu apă, nici cu alte alimente sau lichide. Testele pentru Covid-19 sunt concepute pentru a fi utilizate numai cu probe umane. Mai mult, testul din videoclip nu este manevrat corect.

Testul prezentat în videoclip este un test rapid de antigen Panbio Covid-19 de la producătorul Abbott Laboratories, o companie de dispozitive medicale și îngrijire medicală din SUA. Spre deosebire de un test PCR, un test antigen nu detectează direct structura genetică a virusului, ci mai degrabă verifică învelișul proteic al acestuia, care protejează materialul genetic, denumit capsidă.”, transmit jurnaliștii AFP.

„Fiecare se poate implica. Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România:  
https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: [email protected].”, precizează RO Vaccinare.

×
Subiecte în articol: RO Vaccinare test salivă elevi
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close