Antena 3 CNN Actualitate Cum să îți reduci ratele cu sute de lei: ”Cea mai bună soluție pentru creditele cu dobândă variabilă!”

Cum să îți reduci ratele cu sute de lei: ”Cea mai bună soluție pentru creditele cu dobândă variabilă!”

ROBOR atinge un nou maxim al ultimilor 12 ani și a crescut de 5 ori într-un singur an. Ratele, mai mari cu sute de lei sau chiar cu o mie de lei, îi fac pe români să se îndrepte spre dobânzi fixe.

Cum să îți reduci ratele cu sute de lei: ”Cea mai bună soluție pentru creditele cu dobândă variabilă!”
Sursa foto: curs-valutar-bnr.ro
de Laura Dinu    |    19 Iul 2022   •   09:03

Pentru un credit în valoare de 250 de mii de lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata dumneavoastră de anul trecut calculată cu indicele ROBOR de 1,51% era de 1344 de lei. În prezent ROBOR a ajuns la 7,14% iar rata dumneavoastră la 2317 lei.  

Dacă vă gândiți să faceți o refinanțare și să treceți la dobândă fixă, rata dumneavoastră ar putea scădea cu până la 800 de lei, ajungând la 1498 de lei. 

Refinanțarea creditului poate aduce și costuri suplimentare de până la 1000 de euro, mai ales dacă se face la altă bancă decât la cea la care aveți creditul, însă această schimbare poate aduce și stabilitate pentru rate pe o perioadă mai lungă de timp. 

”Trebuie să facă din nou evaluarea financiară, analiza financiară la bancă a persoanei respective sau a familiei, precum şi evaluarea proprietății. Procesul în sine este gratuit, rapid, evaluarea într-adevăr costă. Durează în medie 2 săptămâni, în funcție de tipul de credit”, a explicat Cătălin Ioniță, director comunicare bancă, la Antena 3.

Analiștii susțin că trecerea la dobândă fixă este cea mai bună decizie pe moment, deoarece la dobânda fixă nu se mai adaugă marja băncii. 

”Cea mai bună soluție pentru creditele cu dobândă variabilă dependente de indicele ROBOR este trecerea la dobândă fixă pentru că în continuare sunt dobânzi fixe atractive în ofertele noi ale băncilor”, susține și Irina Chițu, analist economic. 

”Deci deja cel mai ieftin credit cu dobândă variabilă în momentul acesta are o dobândă de 9% vs. o dobândă fixă de 6% pe care o poți avea 5 ani, 7-10, depinde pe ce perioadă o alegi”, mai spune ea. 

Pentru trecerea la dobândă fixă doar la o singură bancă s-au înregistrat peste 4000 de cereri. 

ROBOR 2021 VS. 2022 

Rata 2021: 1344 LEI 

ROBOR: 1,51% 

Rata 2022: 2317 LEI 

ROBOR: 7,14% 

Dobândă fixă vs. ROBOR 

Rata cu dobândă fixă: 1498 LEI 

Dobândă fixă: 5,7-6% 

Rata ROBOR: 2317 LEI 

ROBOR: 7,14% 

×
Subiecte în articol: robor rate dobândă fixă
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close