Antena 3 CNN Actualitate Românii reţinuţi pe aeroportul Cancun din Mexic au fost eliberaţi

Românii reţinuţi pe aeroportul Cancun din Mexic au fost eliberaţi

Românii ţinuţi în stare de arest pe aeroportul din Cancun au fost eliberaţi joi dimineaţă, de autorităţile mexicane. 

Românii reţinuţi pe aeroportul Cancun din Mexic au fost eliberaţi
de Georgiana Adam    |    04 Feb 2021   •   10:55

UPDATE 10.55 - Ministrul mexican al Afacerilor externe a transmis omologului român regrete, în urma incidentului în care mai mulţi români au fost reţinuţi pe Aeroportul Cancun din Mexic.

"Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului Afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autoritățile mexicane au remediat, în regim de urgență, situația cetățenilor români blocați pe aeroportul internațional din Cancun. 

De asemenea, ministrul mexican al Afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului țării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților mexicane. 

Cinci din români se întorc azi în ţară

Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a 5 cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile.

Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican. 

Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor și a acordat asistență cetățenilor români care au avut nevoie de informații, sprijin pentru asigurarea traducerii și îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat și de consulul onorific al României la Cancun.

De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuției telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetățenie română sunt inadmisibile, autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii. 

Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetățenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican și pentru a rămâne în contact cu autoritățile locale.

MAE: Precauție cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români să manifeste precauție cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinațiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. 

MAE reamintește, în context, că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie).

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072", se arată în comunicatul MAE.

-------------------------

Ştirea iniţială 09.10

Hotărârea eliberării a fost luată de un tribunal local. 

Peste 100 de români au fost ţinuţi, fără explicaţii, pe aeroportul internaţional din Cancun şi au dormit pe saltele întinse pe jos.

"Am fost eliberați de autorităţile mexicane şi aveam două opțiuni: una era de a rămâne în continuare în arest ca să fim deportaţi să plecăm spre România, minim 24 de ore trebuia să așteptăm o aeronavă.

Am ales să rămânem în Mexic, am venit la hotel. Ce vreau e un duş și să dorm într-un pat. A fost o experienţă umilitoare, dar am trecut peste și situația s-a rezolvat", a spus Gabriel Horţ, unul dintre români.

"Astăzi am fost eliberați, după o decizie a unei instanțe locale (din ce am înțeles de la românii stabiliți în Cancun), dar și la presiunile și negocierile duse de autoritățile române prin MAE și cu sprijinul domnului consul Ionuț Vâlcu.

Însă cel mai mare impact în acestă situație "ciudată", ați fost voi și pentru asta vă mulțumesc din suflet, atât eu cât și sutele de români care au trecut prin această experiență traumatizantă", mai spune Gabriel Horţ, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.


 

×
Subiecte în articol: Cancun romani eliberati
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close