Antena 3 CNN Actualitate Românii caută soluţii pentru a învăţa cum să pună bani de-o parte în fiecare lună

Românii caută soluţii pentru a învăţa cum să pună bani de-o parte în fiecare lună

Cursurile de educație financiară câștigă din ce în ce mai multă popularitate pentru că românii caută ajutor pentru a învață cum să pună bani de-o parte. Din statistici reiese că situația nu este cea mai bună în acest moment. Patru din zece români cheltuiesc mai mult decât câștigă.

Românii caută soluţii pentru a învăţa cum să pună bani de-o parte în fiecare lună
Sursa foto: getty images | Guido Mieth
de Ştefan Petrică    |    03 Feb 2023   •   09:27

România înregistrează un nivel scăzut al economisirii și o cultură financiară deficitară.

Conform statisticilor, doar 36% dintre români economisesc regulat, iar 54% nu au niciun fel de economii.

Pe de altă parte, 45% dintre români cheltuiesc mai mult decât câștigă, ceea ce duce la probleme financiare pe termen lung.

În ceea ce privește investirea banilor, doar 17% dintre români au apelat la produse financiare precum fonduri de investiții sau conturi de economii.

Citeşte şi:Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2024! La cât vor ajunge veniturilor românilor | Anunțul ministrului Finanțelor

Educația financiară începe să devină astfel un domeniu tot mai căutat de români.

Aceștia vor să afle cum să își gestioneze bine banii, să-și planifice finanțele și să ia decizii informate.

Acest lucru poate duce la o viață financiară mai stabilă și mai puțin stresantă, precum și la o mai mare siguranță pe termen lung.

"Educație financiară reprezintă un lucru extrem de important, mai ales în perioade cum e cea pe care o trăim acum, marcată de inflație, așa cum știm cu toții", a declarat Adrian Căruceru, trainer de educație financiară.

Primul sfat al specialiștilor să ținem o evidență a tuturor cheltuielilor, astfel vom constata că cel puțin un sfert din banii cheltuiți pot fi salvați.

Cea mai populară provocare este testul celor 52 de săptămâni.

"52 de săptămâni e un număr care corespunde numărul numărului de săptămâni dintr-un an și asta înseamnă că putem să economisim în fiecare săptămână din cele 52 o sumă egală cu numărul săptămânii respective.

De exemplu, în prima săptămână, un leu în săptămâna doi, doi lei săptămâna trei, trei lei și așa mai departe, până la 52 la sfârșitul celor 52 de săptămâni, vom observa cu plăcută surprindere că am acumulat suma de 1380 de lei.

"Ar fi minunat, dar ar trebui să se promoveze mai mult și mai ales în rândul tinerilor", a declarat un părinte.

În ceea ce privește investițiile, acestea sunt evitate de români, în general, percepția despre ele este negativă, fiind considerate riscante și complexe.

De asemenea, teama de a pierde bani poate fi un factor important care determină oamenii să evite investițiile. În plus, faptul că mulți români au un venit relativ redus poate contribui la această teamă, deoarece ei pot considera că nu au suficienți bani pentru a face investiții.

×
Subiecte în articol: educaţie financiară cursuri
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close