Antena 3 CNN Actualitate România are cea mai ineficientă agricultură din UE

România are cea mai ineficientă agricultură din UE

România are cea mai ineficientă agricultură din UE
11 Mar 2008   •   21:19

O statistică Eurostat arată că România are cea mai ineficientă agricultură din Uniunea Europeană. Ţara noastră a avut anul trecut cea mai mare scădere în ceea ce priveşte veniturile şi producţia din agricultură. O explicaţie ar fi seceta, dar acest fenomen a afectat şi ţările vecine. Pierderile fermierilor vecini au fost însă mai mici, pentru că există sisteme de irigaţii.

Potrivit estimărilor biroului european de statistică Eurostat, veniturile agricultorilor români au scăzut în medie, anul trecut, cu aproximativ 17 procente, iar valoarea producţiei agricole a coborât cu mai bine de 13%.

Cifrele nu par foarte mari, dar cu toate acestea avem de-a face cu cele mai puternice scăderi din Uniunea Europeană, unde seceta a făcut ravagii în 2007.

România a pierdut mult pe producţia totală de cereale, care a fost de mai puţin de 7,5 milioane de tone - jumătate din cantitatea obţinută în 2006. Această cădere drastică a mai fost compensată la nivelul întregului sector agricol de alte culturi.

Secetă a fost şi în alte ţări, dar scăderile nu au fost atât de mari. Ţări, precum Bulgaria şi Portugalia au avut secetă comparabilă cu ccea din România, însă volumul producţiei din sectorul agricol a scăzut cu 12%, respectiv 5%. Alte ţări, precum cele baltice, chiar au avut creşteri în anul secetos 2007.

Antena 3

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close