Antena 3 CNN Actualitate România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Europa

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Europa

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Europa
10 Iun 2008   •   17:10

România se confruntă cu una dintre cele mai grave probleme în ceea ce priveşte rata mortalităţii la nou-născuţi. Ţara noastră ocupă prima poziţie într-un clasament al mortalităţii bebeluşilor, cifrele arătând că 15 copii din 1.000 mor în primul an de la naştere. Potrivit unui studiu publicat de Daily Mail, România este urmată îndeaproape de vecinii de la sud, în Bulgaria înregistrându-se o rată a mortalităţii infantile de 10,4 copii din 1000. Urmează Letonia, cu 7,8 decese din 1000 şi Slovacia, cu 7,2. Lista neagră a copiilor care nu supravieţuiesc primului an este continuată de Lituania, Polonia, Ungaria şi Estonia.

De cealaltă parte, cele mai multe şanse de supravieţuire le au nou-născuţii din ţările sărace ale Europei, ca Portugalia, Spania, Grecia şi Cipru, se arată într-un studiu al Biroului Naţional de Statistică din Marea Britanie. În aceste state, cifrele arată o scădere continuă a mortalităţii infantile, în decursul ultimilor ani. În Grecia, numărul copiilor care au murit în primul an de viaţă a scăzut de la 5,1 în 2002 la 3,8 în 2005. În Cehia, statisticile arată de asemenea o pantă descendentă: de la 4,1 la 3,4. Veştile cele mai optimiste vin din Suedia, ţară în care mortalitatea infantilă se situează la 2,4.

În Marea Britanie, rata deceselor în rândul copiilor este de 4,3 în cazul cuplurilor căsătorite şi de 7,0 în cazul micuţilor care nu au înregistrat în certificatul de naştere şi numele tatălui. Una dintre explicaţiile pentru aceste cifre o reprezintă inegalitatea socială, spun academicienii britanici. La un rezultat asemănător au ajuns şi cercetătorii de la Universitatea Dundee, care spun că la baza unei astfel de realităţi stă diferenţa mare între forţa economică a celor bogaţi şi a celor săraci.

Asta în Marea Britanie. Românilor nu le rămâne decât să constate că şi cifrele arată la fel de îngrijorător ca realităţile din spitale şi din casele oamenilor. Şi să spere că vor ajunge acolo unde, de obicei, ne plasează toate sondajele: la coada clasamentului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close