Antena 3 CNN Actualitate România ca obiect sexual. Sânge, organe genitale şi fotbal

România ca obiect sexual. Sânge, organe genitale şi fotbal

România ca obiect sexual. Sânge, organe genitale şi fotbal
18 Sep 2008   •   09:15

După scandalul poneiului cu zvastică pe crupă de la ICRNY, mulţi contribuabili s-au plâns că bugetul de stat la care contribuie este utilizat pentru denigrarea României peste hotare. Ca atare, solicitau ca astfel de manifestări culturale să aibă loc într-un cadru mai puţin oficial. La Atelier 35, galerie de artă din Capitală, a avut loc zilele acestea o expoziţie mai puţin obişnuită, pe care puţinii comentatori au calificat-o ofensatoare la adresa României. Despre ce este vorba: expoziţia cu vânzare Euromaniac, semnată de timişoreanul Benedek Levente, cu lucrări valorând între 600 şi 800 ¤. Cele mai multe dintre ele reprezintă România în diferite ipostaze. În conturul hărţii sunt înfăţişate personaje, simboluri sau organe genitale feminine şi masculine.

Chiar la intrarea în Atelier, pe post de preş:



Benedek Levente, în vârstă de 24 de ani, urmează la ora actuală studiile postuniversitare ale Universităţii de Vest din Timişoara. Nu este la prima expoziţie, dar cu siguranţă cea despre care vorbim este singura controversată, poate şi pentru că creaţiile sale precedente sunt mai ?cuminţi?. Aşa cum a declarat la vernisajul expoziţiei, el şi-a propus ?un experiment - acela de a reprezenta imaginea stereotipică a României în contextul european. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, fenomenul autopromovării şi al autoidentificării a devenit mai accentuat în peisajul mioritic românesc?, spune Levente. ?Pe mine m-a interesat o identitate falsă care este promovată şi hipermediatizată în mass-media românească, folosind elementele şi figurile reprezentative şi specifice a acestei identităţi. [...] Am încercat să reprezint prima mea impresie despre România actuală pornind televizorul.?







Aşadar, avem un Corneliu Zelea Codreanu într-un context cu penis, ştirile sângeroase de la ora 5, românii şi exilul lor în Italia, fotbalul şi oieritul, un moment intim scabros între Iisus şi mâna dreaptă a unui arhanghel. Nu avem păreri abilitate via critici de artă, însă cu siguranţă se vor găsi multe grupuri lezate de arta lui Benedek Levente. Deja are loc un linşaj mediatic, care îi poate aduce pentru început multă publicitate artistului plastic, dar se poate transforma în respingere totală pe teritoriul cultural românesc.

EUROMANIAC: TOATE LUCRĂRILE. GALERIE FOTO

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close