Antena 3 CNN Actualitate România, codaşă la păstrat monumentele istorice. O altă clădire a ars în Târgovişte

România, codaşă la păstrat monumentele istorice. O altă clădire a ars în Târgovişte

România, codaşă la păstrat monumentele istorice. O altă clădire a ars în Târgovişte
15 Mai 2008   •   19:02

Unul câte unul, monumentele istorice ale României se evaporă de pe hartă. Cauze naturale sau nu, cert este că în scurt timp, numărul clădirilor care au rezistat peste veacuri va coborî la cote lamentabile. După incendiul misterios de la Moara lui Assan, a venit vremea unui alt monument să piară mistuit de flăcări. Clădirea stătea în picioare de la Războiul de Independenţă.

Construit în 1878, monumentul făcea parte din arsenalul armatei şi era considerat monument istoric de categoria B. Se află în incinta Uzinei de Utilaj Petrolier UPET Târgovişte.

La miezul nopţii, doi tineri şi paznicul UPET au observat flăcările care ieşeau prin acoperişul clădirii şi au alertat pompierii.

Monumentul istoric în flăcări se afla la câţiva metri de o secţie funcţională a UPET Târgovişte, care a fost la un pas de explozie, pentru că în interiorul ei se aflau 17 tuburi de oxigen.

Intervenţia pompierilor a durat 4 ore. În incendiu, au ars aproximativ 600 de metri pătraţi din acoperişul monumentului şi 3 tone de modelaje din lemn. Cauza incendiului se leagă chiar de lucrările de dezafectare ce s eefctuau în interiorul acesteia. Angajaţii firmei care avea această misiune au terminat lucrul cu câteva ore înainte de a începe incendiului. Se pare că aceştia ar fi folosit aparate de sudură.

Reprezentanta Ministerului Culturii în Dâmboviţa spune că monumentul s-ar putea să fie scos acum de pe lista clădirilor de patrimoniu dacă o anchetă demonstrează că şi-a pierdut statutul de monument istoric.

Localnicii spun că pe terenul pe care se alfa monumentul istoric urmează să se construiască un mall.

În urmă cu o zi, în Bucureşti, a ars un alt monument istoric, de data aceasta de categorie A ? Moara lui Assan din zona Lizeanu. Şi acest monument se afla pe un teren foarte valoros ? 90 de milioane de euro.

Observator

×
Parteneri
Șeful Casei de Pensii pune punct speculaţiilor legate de banii seniorilor
x close