Antena 3 CNN Actualitate România comemorează 18 ani de la mineriada din 1990

România comemorează 18 ani de la mineriada din 1990

România comemorează 18 ani de la mineriada din 1990
13 Iun 2008   •   09:39

România comemorează împlinirea a 18 ani de la unul dintre cele mai violente evenimente de la începutul anilor 90: mineriada din 13-15 iunie 1990. În noaptea de 12 spre 13 iunie, forţele de ordine au intervenit împotriva protestatarilor aflaţi de 52 de zile în Piaţa Universităţii. În ajutorul acestora au venit şi minerii din Valea Jiului, conduşi de Miron Cozma.

În Bucureşti s-au dat în acele zile adevărate lupte de stradă. Sediile partidelor istorice şi ale ziarelor de opoziţie au fost devastate şi mii de bucureşteni au fost bătuţi pentru că erau suspectaţi de a fi opozanţi ai Puterii sau doar pentru că păreau intelectuali.

Oficial, numărul celor morţi în urma violenţelor din acele zile este de şase, dar neoficial se vehiculează că ar ajunge la peste 100.

Dosarele întocmite de Secţia Parchetelor Militare, în care sunt cercetaţi militarii implicaţi în evenimente, sunt înaintate instanţei supreme. În ceea ce priveşte ancheta legată de civili, efectuată de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, aceasta este aproape finalizată, urmând să fie formulată soluţia.

Dosarul privindu-i pe militari se reîntoarce, astfel, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce această instanţă l-a retrimis procurorilor la sfârşitul anului 2007, din cauza unor nereguli procedurale. Secţia Parchetelor Militare a trebuit, astfel, să refacă procedurile care au dus la trimiterea în judecată a generalilor Mihai Chiţac, ministru de Interne în iunie 1990, şi Gheorghe Andriţa, adjunctul lui Chiţac în acea perioadă.

În memoria celor care au murit între 13 şi 15 iunie 1990, Asociaţia Victimelor Mineriadei organizează, vineri, o ceremonie de comemorare, în cadrul căreia va fi înălţată o cruce din piatră chiar în Piaţa Universităţii.



Antena3

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close