Antena 3 CNN Actualitate România ignoră deciziile CEDO: Refuză să îi restituie ovulele unei cliente de la Sabyc

România ignoră deciziile CEDO: Refuză să îi restituie ovulele unei cliente de la Sabyc

România ignoră deciziile CEDO: Refuză să îi restituie ovulele unei cliente de la Sabyc
07 Sep 2010   •   21:17

Cine e mai tare ca statul român? Nimeni, aţi ghicit! România a ajuns să ignore până şi deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului. După cel mai mare scandal de trafic de embrioni umani, autorităţile de la Bucureşti refuză să îi restituie unei cliente de la Sabyc ovulele. CEDO obligase România să aplice sentinţa până la începutul acestei luni.

Daniela Knecht este una din pacientele clinicii Sabyc. Cu ajutorul medicilor de acolo a reuşit să dea naştere unui băieţel, care acum are deja un an şi jumătate. Şi pentru că îşi dorea să-i ofere o soră, a decis să-şi congeleze o parte din embrioni. La 43 de ani şi cu mari probleme de concepţie, o altă şansă nu avea. Planurile i-au fost date peste cap atunci când procurorii au descoperit ce se ascundea în spatele clinicii condusă de israelieni: o adevărată reţea de traficanţi de embrioni umani. Şi, astfel, clinica a fost închisă.

?Viaţa mea este blocată. nu pot să fac nimic. Am crezut până acum că se va rezolva?, a declarat Daniela Knecht.

În urmă cu un an, tot materialul genetic a fost predat Institutului de Medicină Legală pentru conservare. Acolo a rămas, neexistând niciun aviz pentru transferul lor la o clinică de specialitate.

?Statul român spune că nu are niciun amestec în afacerea asta. În condiţiile în care doamna Knecht a depus embrionii într-o clinică autorizată iar statul i-a mutat de acolo într-un loc neautorizat?, a precizat Diana Dragomir, avocat.

După mii de petiţii şi adrese către toate instituţiile statului pentru restituirea embrionilor şi transferul lor, Daniela Knecht şi-a căutat dreptatea la CEDO. Şi a şi câştigat. Numai că în România, nu a interesat pe nimeni.

?Cred că aici oamenii din stat nu sunt obişnuiţi cu cei care insistă cu drepturile lor. Noi nu vorbim de drepturi ci de viaţa mea, de familia mea?, a spus Daniela Knecht.

Şi astfel statul va fi condamnat din nou pentru încălcarea dreptului la viaţă. Şi vom plăti cu toţii, mii şi mii de euro, pentru nepăsarea autorităţilor..

?În acest caz s-a făcut imposibilul ca să nu se ajungă la o condamnare. CEDO a dat două termene să se rezolve pe cale amiabilă. Nu s-a făcut nici măcar o propunere. Au considerat că doamna Knecht este vinovată de toată această situaţie?, a declarat avocatul Diana Dragomir.

Între timp, dosarul Sabyc înaintează ca melcul. Toţi inculpaţii sunt liberi iar embriologii israelieni nu se prezintă la termene. Şi astfel, se tot amână din februarie. Fostul şef al clinicii, medicul Harry Mironescu, vrea să plece în Israel şi l-a lăsat pe fiul său să reia afacerea Sabyc, care funcţionează din nou ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Observator

 

 

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close