Antena 3 CNN Actualitate România, locul trei în topul plângerilor la Strasbourg

România, locul trei în topul plângerilor la Strasbourg

România, locul trei în topul plângerilor la Strasbourg
10 Feb 2008   •   19:04

Greşelile făcute de statul român se plătesc scump la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. România e datoare cu peste 8 milioane de euro, celor care au câştigat, anul trecut, procesele intentate la CEDO. România se află pe locul 3 în topul plângerilor la Strasbourg, după Rusia şi Turcia. Majoritatea românilor au reclamat nerespectarea dreptului la proprietate.

După ani de procese în instanţele din România şi apoi la Strasbourg, zeci de români au fost despăgubiţi.

Ministerul Finanţelor este cel care scoate banii contribuabililor adunaţi la buget şi plăteşte datoria statului. Anul trecut, datoria a fost de peste 8 milioane de euro.

Agenţii guvernamentali la CEDO susţin că această plată simbolică, a condamnărilor suferite de statul român, a dus la schimbări importante în justiţia română.

"Prevederile care reglementau recursul in anulare au fost abrogate. Arestarea preventiva a trecut exclusiv in competenta judecatorului", spune Ilie Bănică, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

În mai puţin de 3 luni statul român este obligat să retrocedeze imobilele sau să se achite de datoriile în valoare de peste 2,7 milioane de euro pentru cele 16 cauze pierdute doar în acest an.

Observator

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close