Antena 3 CNN Actualitate România nu mai poate fabrica o bombă atomică. Ultima încărcătură de uraniu "a plecat" în Rusia (VIDEO)

România nu mai poate fabrica o bombă atomică. Ultima încărcătură de uraniu "a plecat" în Rusia (VIDEO)

România nu mai poate fabrica o bombă atomică. Ultima încărcătură de uraniu "a plecat" în Rusia (VIDEO)
30 Iun 2009   •   20:32

Şi să vrem, nu mai putem să facem şi noi o bombă atomică românească deoarece am trimis înapoi în Rusia tot uraniul. Ultima încărcătură radioactivă din reactoarele de la Piteşti şi Măgurele a plecat cu avionul. Biletul, de 11,5 milioane de dolari, a fost plătit de americani.

"România nu mai are nici o urmă de uraniu îmbogăţit pe teritoriul ei, a declarat Andrew Bieniawski, asistent adjunct Iniţiativa de Reducere a Ameninţării Globale.

Încărcătura suficientă pentru fabricarea a două arme nucleare a traversat Bucureştiul în noaptea de duminică spre luni. Combustibilul reactiv depozitat în recipiente speciale a fost încărcat în containere şi expediat în Rusia cu un avion cargo. A fost pentru prima dată când deşeurile nucleare de origine rusească au fost transportate pe calea aerului.

Cele 53,7 kilograme de uraniu puternic îmbogăţit au fost colectate din reactoarele de la Măgurele şi Piteşti. Fiecare metru din traseul pe care l-a parcurs preţioasa încărcătură a fost securizat de pirotehişti şi jandarmi.

Operaţiunea de evacuare a costat 11,5 milioane de dolari. Banii plătiţi de Statele Unite. "O parte din bani au fost utilizaţi pentru cele două institute de cercetare. Am plătit inclusiv salariul angajaţilor", a spus Andrew Bieniawski.

Uraniul puternic îmbogăţit fusese importat din Rusia pentru cercetări, dar nu a fost utilizat niciodată. În schimbul lui, România a primit deja alt combustibil reactiv, mai slab

"Am primit de la Federaţia Rusă un alt combustibil uşor îmbogăţit pe care îl putem utiliza la Piteşti", a precizat Vajda Barbola, Preşedintele CNCAN.

De teama teroriştilor, în urmă cu cinci ani americanii şi ruşii au hotărât să repatrieze uraniul împrumutat altor ţări. România este al 14-lea stat care evacuează tot materialul nuclear ce poate fi folosit la producerea de bombe atomice.



Observator

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close