Antena 3 CNN Actualitate România rămâne fără români. Tot mai mulţi oameni aleg străinătatea. Tu ai pleca?

România rămâne fără români. Tot mai mulţi oameni aleg străinătatea. Tu ai pleca?

România rămâne fără români. Tot mai mulţi oameni aleg străinătatea. Tu ai pleca?
Sursa foto: Foto: siliconangle.com
07 Oct 2011   •   08:00
Aţi pleca din România?
780 de voturi

România se confruntă de ani buni cu un fenomen greu de stâpânit: migraţia populaţiei. Ademeniţi de un trai mai bun, tot mai mulţi români aleg calea străinătăţii. 

Peste 400.000 de români au plecat definitiv peste hotare cu gândul la o viaţă mai bună. Au renunţat oficial la cartea de identitate şi au obţinut un paşaport special. Cel de român domiciliat în străinătate.

Cei mai mulţi au plecat după Revoluţie. Aproape 100.000 în 1990. Au fost şi ani mai buni, însă după 2.000. Mai puţin de 100.000 de românii au părăsit definitiv ţara, în ultimii 9 ani.

Femeile au luat cel mai uşor decizia de a pleca din România. Chiar dacă, peste hotare, fac munci mai putin calificate sau mai prost plătite. În 1991, de exemplu, numărul femeilor care au părăsit ţara a fost aproape dublu faţă de cel al bărbaţilor. Care  au recuperat din diferenţă după aderarea României la Uniunea Europeană.

Numărul românilor plecaţi este aproape de 4 ori mai mare decât numărul străinilor care s-au stabilesc în ţara noastră. 100.000 de expaţi s-au mutat în România în ultimele două decenii. Anii de vârf au fost însă 1998 şi 2000, când peste 11.000 de străini s-au mutat aici definitiv.


×
Subiecte în articol: migratie strainatate
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close