Antena 3 CNN Actualitate România, ţară europeană: Jumătate din români nu au apă curentă sau canalizare

România, ţară europeană: Jumătate din români nu au apă curentă sau canalizare

România, ţară europeană: Jumătate din români nu au apă curentă sau canalizare
16 Iul 2008   •   13:19

Ţara noastră este de un an şi jumătate în Uniunea Europeană, dar mai mult de jumătate dintre români nu au nici acum apă curentă, nici canalizare, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Reţeaua de canalizare din România s-a mai extins anul trecut cu 750 de kilometri, adică a câştigat cam 4 procente faţă de nivelul din 2006. Astfel că aproape 90 % dintre românii care locuiesc în oraşe beneficiază de canalizare. Cât despre cei care locuiesc la sate, abia 10 % sunt conectaţi la acest sistem.

Nici la alimentarea cu apă nu stăm mai bine. În mediul urban, aproximativ 85 % din populaţie are apă curentă. În schimb, doar 15 % din cei care locuiesc în mediul rural se pot mândri că le curge apă la robinet în casă. Iar din cauza conductelor şi instalaţiilor uzate peste măsură, pierderile de apă potabilă au reprezentat peste 40% din totalul apei potabile distribuite românilor.

Nici calitatea apei nu este foartă bună în multe zone din ţară. Doar 30% din populaţie este conectată la staţiile de epurare a apei uzate. În peste 40 de oraşe mari nu există astfel de staţii. Iar Bucureştiul este singura capitală din Europa în care absolut toate deşeurile menajere ajung în râurile din apropiere. Avem 400 de astfel de staţii de epurare a apelor uzate. Din ele, doar 14 funcţionează normal.

Sursă foto: www.rwcc.com

Antena3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close