Antena 3 CNN Actualitate România trebuie să returneze taxa auto şoferilor

România trebuie să returneze taxa auto şoferilor

România trebuie să returneze taxa auto şoferilor
30 Noi 2007   •   10:20

România ar trebui să garanteze că va returna taxa de primă înmatriculare celor care au plătit-o. Acest lucru ar trebui să se întâmple chiar dacă legislaţia va fi modificată şi România nu va fi trimisă la Curtea Europeană de Justiţie. Declaraţiile îi aparţin comisarului european pentru taxe, László Kovács. Oficialul european a discutat şi cu premierul Tăriceanu acest subiect, explicându-i că legea nu se poate aplica ţinând cont doar de vechimea unei maşini. Potrivit lui László Kovács procedura împotriva taxei auto a fost declanşată deoarece legislaţia românească este discriminatorie, taxa pentru maşinile la mâna a doua fiind mai mare decât cea pentru cele noi. În schimb, Guvernul României crede că Laszlo Kovács s-a antepronunţat, pentru că deocamdată nu se ştie dacă împotriva României se va deschide un proces în privinţa taxei de primă înmatriculare.

Comisia Europeană a deschis miercuri a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României privind taxa de primă înmatriculare, considerând că răspunsurile autorităţilor române au fost nesatisfăcătoare.

Comisia a acordat un termen de două luni pentru schimbarea legislaţiei. Statul român a încasat din taxa de înmatriculare auto, în primele 10 luni şi jumătate din 2007, aproape 787,06 milioane lei, suma colectată depăşind nivelul estimat pentru tot anul 2007. Taxa de primă înmatriculare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Aceasta se calculează în funcţie de vechimea maşinii, tipul de catalizator şi capacitatea cilindrică a maşinii. Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro, pentru autovehiculele euro 4 şi ajunge până la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de şase ani, fără catalizator.

Antena 3

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close