Antena 3 CNN Actualitate Românii consumă alimente de proastă calitate din cauza lipsurilor financiare

Românii consumă alimente de proastă calitate din cauza lipsurilor financiare

Românii consumă alimente de proastă calitate din cauza lipsurilor financiare
Sursa foto: Foto: thedailygreen.com
12 Oct 2010   •   14:00

Nivelul de trai scăzut înseamnă şi consumul de alimente de proastă calitate. Statisticile arată că românii nu îşi permit să cumpere prea multă carne şi comprensează cu pâine. Practic românii consumă, în medie, cu 200 de calorii mai puţin decât în 1999. Cum şi de ce s-a ajuns aici, aflam dintr-o analiză a revistei Săptămâna Financiară.

În coşul nostru de consum, alimentele ocupă o pondere de 35%. Procentaj mult mai ridicat decât cel din Slovenia (16%), Slovacia (18%), Cehia (18,%), Ungaria (20,5%), Polonia (21,5%), şi mai mult decât dublu faţă de media UE-27, de 15,6%.

Dacă salariile ar fi de 5-600 de euro, ca în Polonia, şi nu de 300 de euro ca la noi: mărfurile alimentare ar reprezenta 21% din coş, nu 35%.

Românii consuma anual 108 kg de pâine pe persoană, ceea ce înseamnă 296 g zilnic - o franzelă întreagă. La ţară, consumul mai redus de pâine e compensat cu mălai, ceea ce face ca 40,6% din numărul de calorii să fie asigurat de cereale, în timp ce în Uniune acestea asigură doar un sfert din necesatul caloric (27).

În cazul românilor, pâinea compenseaza lipsa cărnii. Nutriţioniştii recomandă un consum anual de carne şi produse din carne de 78 kg. Românii manâncă 50,6 kg.

Iar când vine vorba de lapte, consumul este 74 de litri de lapte anual, adică suntem peste media europeană.

Românii îşi asigură 75% din necesarul caloric din alimentele de origine vegetală şi numai 25% din fripturi, cotlete, jumări, lapte sau ouă. În economiile mature din UE raportul caloric între produsele de origine animală şi cele de origine vegetală e de 30% la 70%.

 

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: alimente romani
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close