Antena 3 CNN Actualitate Românii iau credite în franci elveţieni, speriaţi de creşterea euro

Românii iau credite în franci elveţieni, speriaţi de creşterea euro

Românii iau credite în franci elveţieni, speriaţi de creşterea euro
30 Ian 2008   •   10:07

Speriaţi de creşterea monedei europene, tot mai mulţi români iau împrumuturi în franci elveţieni sau în yeni. La prima vedere, ofertele sunt tentante. Ele ascund însă nenumărate riscuri. Dacă ar fi să vă bazaţi pe analiştii economici, cele mai sigure credite sunt cele în lei. Creditele în monedă străină sunt atractive pentru că poţi lua sume mari la dobânzi mai mici decât la cele în lei. Însă creditele în monedă străină, cum ar fi cele în franci elveţieni, au costuri ascunse precum şi riscuri mai mari.

?Ca să poţi să cumperi franci elveţieni ca să plăteşti ratele din lei va trebui să treci practic prin 2 cursuri: prin euro-leu şi euro-franc?, explică specialiştii.

Francul elveţian s-a apreciat faţă de leu cu 25% din iulie 2007 până acum. Din această cauză, cei care aveau o rată de 1.000 franci elveţieni plătesc acum 1.250 de franci elveţieni pe lună. În plus, analiştii estimează că dobânzile pe piaţa monetară elveţiană vor creşte în curând.

?În momentul în care creşte costul finanţării pe care trebuie să-l suporte banca comercială care a acordat creditul, ea va transfera acest cost pe clientul care a luat creditul?, informează reprezentanţi ai băncilor.

Antena 3

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close