Antena 3 CNN Actualitate Românii merg la cinematograf o dată pe an

Românii merg la cinematograf o dată pe an

Românii merg la cinematograf o dată pe an
30 Oct 2007   •   08:27

Românii sunt europenii cu cel mai mic interes pentru cinematografie. Cel puţin asta relevă un studiu efectuat de Comisia Europeană care arată să suntem codaşi la acest capitol. Românilor le plac filmele, dar preferă să le vadă acasă, la televizor sau pe calculator. Potrivit unui barometru cultural prezentat de Comisia Europeană şi intitulat "Economia culturală şi activităţile culturale în UE", irlandezii sunt cei mai mari iubitori de film pe marile ecrane. Fiecare locuitor merge la cinema de aproape cinci ori pe an. La polul opus se află românii, care se duc la film, în medie, mai puţin de o dată pe an.

Conform studiului, printre activităţile preferate de europeni se numără vizionarea programelor culturale la televizor sau ascultatul radioului, lucru la care şi noi stăm la fel de bine. Cititul unei cărţi este o obişnuinţă pentru 71 la sută dintre europeni. Ei declară că au citit anul trecut, cel puţin o carte, în timp ce în România doar 58 la sută spun acest lucru.

Muzeele sau galeriile de artă sunt şi ele foarte populare printre cetăţenii comunitari. Lista activităţilor culturale continuă cu mersul la teatru sau la concerte, preferat de 37 la sută dintre europeni. La noi, aproape jumătate dintre locuitorii ţării au vizitat un muzeu şi 28 la sută au mers la un concert.

Potrivit studiului, în sectorul cultural al celor 27 de ţări membre ale Uniunii lucrează aproape cinci milioane de oameni, cea mai mare parte a angajaţilor având un nivel ridicat al educaţiei.

România are un procent de 45,5% de absolvenţi de studii superioare care lucrează în domeniul cultural. Cel mai mare procent de absolvenţi de studii superioare îl înregistrează Estonia, cu 64%, Belgia, cu 63%, iar cel mai mic procent, de 26 la sută, se înregistrează în Malta.

Antena 3

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close