Antena 3 CNN Actualitate Românii nu cred informaţiile oferite de instituţiile publice

Românii nu cred informaţiile oferite de instituţiile publice

Românii nu cred informaţiile oferite de instituţiile publice
04 Sep 2007   •   14:48

Legea accesului liber la informaţiile de interes public a rămas o enigmă pentru români. Unul dintre motivele pentru care oamenii nu cer informaţii este lipsa încrederii. Nici instituţiile statului nu sunt mai cooperante. Studiul făcut de ?Transparency International? în România demonstrează că multe din instituţiile statului încă au probleme de comunicare. Studiul relevă faptul că cele mai multe persoane care au profitat de avantajele acestei legi sunt jurnaliştii şi persoanele juridice. Studiul arată că multe dintre autorităţi nu sunt încă pregătite să furnizeze astfel de date. Printre cei testaţi au fost şi autorităţile publice centrale. Codaşi s-au dovedit a fi Ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Cercetării, dar şi Administraţia Prezidenţială. Nici primăriile bucureştene nu se pot lăuda la capitolul promptitudine.

Locul fruntaş este ocupat de Primăria sectorului 3, însă funcţionarii Primăriei sectorului 5 nu s-au grăbit să răspundă la cererile bucureştenilor.

Secretariatul general al guvernului a dat undă verde la informaţiile de interes public, cei care au depus o astfel de cerere primind răspuns în numai opt zile.

După mai bine de şase ani de la implementare, legea accesului liber la informaţiile de interes public încă mai ridică semne de întrebare. Cei mai mulţi români fie nu cunosc conţinutul legii, fie nu au încredere că vor primi informaţiile corecte.

?Transparency International? este de părere că trebuie intensificate campaniile de promovare a acestei legi, pentru ca românii să afle că au dreptul la informaţiile de interes public.

Antena 3

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close