Antena 3 CNN Actualitate Românii, premianţii Europei la fraude cu carduri

Românii, premianţii Europei la fraude cu carduri

Românii, premianţii Europei la fraude cu carduri
02 Apr 2008   •   19:59

Unul din domeniile în care românii sunt fruntaşi este cel legat de fraudele cu carduri. Specialiştii în infracţiuni cibernetice spun că românii sunt premianţii Europei la acest capitol, ei făcând pagube de milioane de Euro. „Este folosită camera unui telefon oarecare, cu o baterie de mai lungă durată, iar asta se lipeşte pe bancomat, astfel încât să vină colţul deasupra tastaturii, să se poată citi PIN-ul. Se montează prin lipire, cu bandă de scotch dubluadezivă”, a explicat Ioana Albani, procuror DIICOT, modul în care procedează infractorii informatici români.

Hoţii cibernetici s-au specializat în infracţiunile care le aduc cei mai mulţi bani, iar în ultimii ani criminalitatea informatică a atins cote îngrijorătoare. Ţările în care se dau cele mai multe lovituri cibernetice sunt SUA, Italia, Spania, Anglia, Franţa şi Germania. „Cei care se ocupă cu infracţiunile din zona cărţilor de credit sunt cei mai numeroşi”, a mai spus Ioana Albani.

În România, o unitate specială de luptă împotriva acestor infracţiuni a fost dotată cu echipamente în valoare de peste un milion de euro. La Parchetul General, şapte procurori sunt dedicaţi criminalităţii cibernetice. „Priorităţile DIICOT în combaterea infracţiunilor informatice vizează atacurile de tip phishing, vizează licitaţiile frauduloase pe site-urile comerciale şi în special pe site-ul EBAY”, a declarat Codruţ Olaru, procuror-şef DIICOT.

Procurorii spun că fenomenul este în creştere, iar printre cauze se numără şi arestările puţine sau de scurtă durată, precum şi lipsa condamnărilor cu executare.

La Strasbourg are loc Conferinţa pentru Implementarea Convenţiei CYBERCRIME a Uniunii Europene, în cadrul căreia România va fi dată ca exemplu de luptă împotriva criminalităţii informatice.

Observator

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close