Antena 3 CNN Actualitate Romano Prodi: nu vom alunga în masă pe nimeni

Romano Prodi: nu vom alunga în masă pe nimeni

Romano Prodi: nu vom alunga în masă pe nimeni
07 Noi 2007   •   15:21

Guvernul italian nu intenţionează să introducă restricţii pentru muncitorii români, a declarat premierul Italiei, Romano Prodi, după întâlnirea pe care a avut-o miercuri după-amiază cu primul ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu. Romano Prodi a precizat că deciziile de expulzare vor fi luate doar în cazuri extrem de grave, dar fără să includă şi interdicţii pe piaţa muncii. De asemenea, autorităţile italiene nu vor recurge la expulzări în masă şi vor acţiona aplicând legea şi garantând drepturile tuturor cetăţenilor. Premierul Tăriceanu şi omologul său italian au transmis preşedintelui Uniunii Europene o scrisoare comună în care solicită sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea socială a cetăţenilor români din Italia.

Tăriceanu şi-a declarat regretul faţă de ceea ce i s-a întâmplat italiencei ucise de un român. "Regret enorm crima comisă de un cetăţean român din Italia". Relaţia dintre România şi Italia trebuie să continue însă ca şi până acum, astfel încât fenomenul infracţional să fie stopat, a subliniat premierul.

Prezenţa consulară română în Italia va fi mult lărgită, pentru ca românii care muncesc legal să poată fi protejaţi. Aceasta este una dintre măsurile pe care guvernul român le-a prezentat la Roma, alături de întărirea cooperării juridice şi poliţieneşti. Va fi creat şi un grup de lucru, pentru a vedea care sunt modalităţile de integrare socială mai bună a minorităţii române în Italia.

"Ca premier al României, nu pot să îngădui încălcarea legii de către români, nici în ţară şi nici în alte state. Nu am niciun fel de toleranţă faţă de cei care sunt implicaţi în acţiuni infracţionile", a declarat Tăriceanu. El a ţinut să precizeze că pachetul de măsuri luate de guvernul Italiei nu vizează imigranţii români din Italia. Libertatea de mişcare este unul dintre principiile UE, prin urmare România nu poate stopa intrarea românilor pe teritoriu italian. Atunci însă când este vorba despre delincvenţi, vor exista măsuri severe astfel încât să nu punem în pericol siguranţa niciunui alt cetăţean, a explicat premierul român.

TĂRICEANU: CEREM AJUTORUL FINANCIAR AL UE ÎN CRIZA DIN ITALIA -

PRODI: NU VOM ALUNGA ÎN MASĂ PE NIMENI -

Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close