Antena 3 CNN Actualitate Toți cei care mănâncă roșii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă în corpul tău dacă le consumi gătite

Toți cei care mănâncă roșii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă în corpul tău dacă le consumi gătite

Roșiile ar trebui consumate sub o anumită formă pentru a fi mai valoroase pentru organism și sănătatea noastră. ”Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic despre roșie.

Toți cei care mănâncă roșii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă în corpul tău dacă le consumi gătite
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    11 Feb 2021   •   22:44

”Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de minerale (potasiu, magneziu) și fibre nu suferă nicio modificare.

Roșiile sunt mai valoroase gătite, decât crude

În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.

View this post on Instagram

A post shared by Mihaela Bilic (@doctorbilic)

×
Subiecte în articol: rosii mihaela bilic
Parteneri
Iohannis, despre profesori: "Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?"
x close