Antena 3 CNN Actualitate Rromii din Roşiori sunt hotărâţi să lupte pentru drepturile lor la CEDO

Rromii din Roşiori sunt hotărâţi să lupte pentru drepturile lor la CEDO

Rromii din Roşiori sunt hotărâţi să lupte pentru drepturile lor la CEDO
23 Feb 2008   •   19:56

Rromii din Roşiori de Vede sunt hotărâţi să lupte, pentru drepturile lor. Ei spun că s-au săturat să fie discriminaţi şi marginalizaţi şi intenţionează să se plângă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi, dacă în România nu li se va face dreptate, se vor duce la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

La Roşiori de Vede spun romii ura de rasă împotriva lor a început încă de acum doi ani. Acum însă, ţiganii s-au hotârât să lupte pentru drepturile lor. Nu vor să mai accepte nici un abuz al românilor sau al poliţiştilor. Umblaţi ani buni prin Europa şi educaţi în democraţii occidentale, ţiganii din Roşiori de Vede spun că nu vor să mai fie ignoraţi, ci respectaţi şi trataţi aşa cum merită.

Un incident dintr-un bar din localitate dintre poliţişti şi mai mulţi rromi a fost chiar filmat -  . Abuzul poliţiştilor şi excesul lor de zel împotriva rromilor dar şi a echipei Antena 1 i-au şocat pe şefii poliţiei din Teleorman. La Roşiori de vede s-a declanşat deja o anchetă, mai ales pentru că poliţiştii şi-au minţit superiorii în acte oficiale. Ei au raportat că în bar s-a iscat un scandal şi au luat măsuri contravenţionale.

Scandalul raportat de poliţişti nici nu a existat. Însă modul în care ei decis să-i discrimineze pe rromi a fost clar. Conflictul dintre patronii de localuri, rromi şi poliţişti este departe de sfârşit. Mai ales că unii ţigani spun că au fost şi bătuţi şi ameninţaţi de patronii de localuri.

Atitudinea unor români, reacţiile unor poliţişti de o parte şi nevoie de egalitate a rromilor poate transforma Roşiori de Vede într-un butoi de pulbere. Un conflict interetnic care trebuie dezemorsat înainte să degenereze.

Observator

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close