Antena 3 CNN Actualitate Rusia a semnat tratatul de pace cu Georgia, dar situaţia rămâne tensionată

Rusia a semnat tratatul de pace cu Georgia, dar situaţia rămâne tensionată

Rusia a semnat tratatul de pace cu Georgia, dar situaţia rămâne tensionată
16 Aug 2008   •   12:40

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat planul de pace cu Georgia. Situaţia rămâne însă in continuare confuză în zona de conflict. Georgia a emis un ordin internaţional de arestare a liderului separatist al Osetiei de Sud, Eduard Kokoitî. Autorităţile de la Tbilisi spun că militarii ruşi nu se retrag şi că au distrus un pod feroviar din apropiere de Tbilisi. Informaţia a fost, însă, dezminţită de Moscova.

Acordul de pace pe care semnat sâmbătă de către preşedintele rus, Dimitri Medvedev, a fost semnat vineri şi de şeful statului georgian, Mihail Saakaşvili. Acesta din urmă nu a pierdut ocazia de a face declaraţii dure la adresa Georgiei: ?Astăzi, privim Răul drept în ochi, şi astăzi Răul este foarte puternic, foarte ameninţător şi foarte periculos pentru toată lumea, nu doar pentru noi?.

Saakaşvili a subliniat că Georgia ?nu va ceda nici un kilometru pătrat? de teritoriu. La rândul său, secretarul de stat Condoleezza Rice a cerut retragerea imediată a tuturor forţelor ruseşti. Armata rusă a anunţat că a confiscat peste 100 de blindate georgiene, printre care 65 de tancuri şi 5 vehicule prevăzute cu rachete sol-aer. Există martori care au declarat că trupele ruse au sustras echipamente din portul şi aeroportul oraşului georgian Poti. În plus, autorităţile de la Tbilisi se plâng că trupele ruseşti jefuiesc tot ce le iese în cale. Populaţia civilă este înspăimântată pentru că trupele ruseşti au înfiinţat mai multe puncte de cotrol pe şoselele principale.

Marţi va avea loc la Bruxelles o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe ai ţărilor NATO care vor discuta despre consecinţele agresiunii ruse în Georgia.

Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close