Antena 3 CNN Actualitate S-a stins din viaţă Petre Ninosu, judecător al Curţii Constituţionale

S-a stins din viaţă Petre Ninosu, judecător al Curţii Constituţionale

S-a stins din viaţă Petre Ninosu, judecător al Curţii Constituţionale
27 Iul 2008   •   15:48

Petre Ninosu, judecător al Curţii Constituţionale a României şi fost ministru al Justiţiei, a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică. El s-a născut pe 9 noiembrie 1944, în Bucureşti. A absolvit în anul 1968 cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti. Între anii 1969-1987, a lucrat ca cercetător ştiinţific, avocat în Baroul Bucureşti, apoi consilier la Direcţia Legislaţie şi Studii din Ministerul Justiţiei.

În aprilie 1989, este strămutat, împreună cu familia, stabilindu-i-se domiciliu obligatoriu în oraşul Piatra Neamţ. În acest timp, el a fost avocat. După Revoluţie, i s-a recunoscut statutul de fost deţinut politic. În februarie 1990, a fost numit în funcţia de director adjunct al Direcţiei Legislaţie şi Studii din Ministerul Justiţiei şi a fost ales deputat în primul Parlament post-decembrist. anul 1992, este ales ca senator de Bucureşti pe listele FDSN. În această calitate, a făcut parte ca membru din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.

Petre Ninosu a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei (19 noiembrie 1992 - 6 martie 1994) şi apoi de ministru pentru relaţia cu Parlamentul (20 octombrie 1995 - 11 decembrie 1996) în Guvernul Nicolae Văcăroiu. În urma alegerilor din 1996, a fost reales ca senator de Bucureşti pe listele PDSR. A fost vicepreşedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului. De asemenea, a făcut parte şi din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii (până în septembrie 1999) şi apoi din Comisia pentru muncă şi protecţie socială (din septembrie 1999).

În perioada decembrie 2000 - iunie 2001, a deţinut funcţia de consilier de stat al Departamentului constituţional şi legislaţie din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Petre Ninosu este coautor al Codului civil adnotat din anul 1982. De asemenea, el este autor sau coautor a numeroase amendamente adoptate de Adunarea Constituantă, precum şi a unor importante proiecte de legi adoptate între anii 1990-2000. În plus, a publicat o serie de lucrări de specialitate, articole şi comunicări ştiinţifice în domeniile Dreptului Civil şi al Dreptului Internaţional Privat.

În anul 2001, Petre Ninosu a fost numit de către preşedintele României în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de 9 ani. La 7 iunie 2001, el a depus jurământul ca judecător al Curţii Constituţionale, alături de Şerban Viorel Stănoiu, Nicolae Cochinescu şi Ioan Vida. În noiembrie 2001, preşedintele Ion Iliescu i-a acordat lui Petre Ninosu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Agerpres

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close