Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce este astmul furtunilor, produs de schimbările climatice și cum ne putem proteja

Ce este astmul furtunilor, produs de schimbările climatice și cum ne putem proteja

Medicii avertizează un nou tip de astm, apărut din cauza schimbărilor climatice. Este vorba despre astmul furtunilor.

de Ioana Mircea    |    18 Iul 2023   •   09:03

În această perioadă a anului, sunt des întâlnite rinitele alergice care pot fi confundate de multe ori cu răcelile. Ambele afecțiuni au câteva simptome asemănătoare dar se tratează diferit. Răceala și rinita alergică se manifestă cu nas înfundat, strănut, secreții nazale și uneori tuse

"Când ne gândim la rinită alergică, trebuie să luăm în calcul și periodicitatea ei, respectiv există o sezonalitate în apariția și durata simptomelor. De cele mai multe ori nu se rezumă la doar câteva zile. Uneori simptomatologia se întinde pe parcursul a câtorva săptămâni, de asemenea asociază adeseori simptome sugestive pentru conjunctivită alergică.

Citește și: România înfruntă o nouă zi de foc | Temperaturile ating 39 de grade la umbră în sudul ţării | Meteorologii au anunţat cât va persista canicula extremă

Asistăm la un număr destul de mare de persoane care suferă de rinită alergice în această perioadă a anului, cu precădere în această lună asistăm la un vortex de alergeni de exterior. Se află în circulație acum polenurile de gramine, respectiv iarba de gazon. Asistăm la o concentrația a sporurilor de mucegai", a spus în direct la Antena 3 CNN, Adriana Nicolae, medic primar alergolog.

Totodată, aceasta a avertizat că din cauza schimbărilor climatice este prezent și astmul furtunilor.

"Atenționăm în această perioadă, fiind schimbarea de climă că există așa numitul astm al furtunilor, moment în vârtejurile ridică alergenele în atmosferă, se sparg, apar particule foarte mici care pot penetra adânc în căile respiratorii și pot produce obstrucții bronșice severe, moment în care asistăm la o creștere a adresabilității în sistemele de urgență a persoanelor care suferă de astm. Este recomandat să purtăm mască atunci când ieșim afară, chiar dacă nu mai e la modă", a adăugat medicul primar.


 

×
Subiecte în articol: astm schimbari climatice
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close