Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Absența somnului te poate ucide! Dr. Mihai Craiu spune câte zile poate rezista un om fără să doarmă

Absența somnului te poate ucide! Dr. Mihai Craiu spune câte zile poate rezista un om fără să doarmă

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a explicat, într-o postare pe rețelele de socializare, cât de important este somnul și cât de grave sunt consecințele lipsei acestuia.

Absența somnului te poate ucide! Dr. Mihai Craiu spune câte zile poate rezista un om fără să doarmă
Sursa foto: Antena 3
de Denisa Nedelcu    |    20 Iun 2020   •   15:15

"Este cunoscut faptul că absența somnului are efecte grave asupra sănătății. De acum mai mult de un secol datează experimentele de privare a somnului la animal. Este de notorietate (și de o cruzime ieșită din comun, pentru standardul știintific al zilelor noastre) experimentul cu cei 10 căței care au fost forțați să se miște 24 ore din 24.

Aceștia au fost urmăriți până au murit de oboseală, începand din ziua a cincea. Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare", a precizat dr. Craiu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Cum afectează lipsa somnului creierul

Medicul a explicat cum lipsa somnului afectează în mod iremediabil creierul prin intermediul unui procedeu ce are loc la nivelul tubului digestiv. 

"Timp de 100 de ani s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurt-circuit. Dar nu este așa. O dovedește acest articol publicat în Cell.

Acesta ne prezintă modul cum s-a ajuns la concluzia actuală că lipsa somnului ucide creierul, printr-un proces care are loc în tubul digestiv. Înțelepciunea populară face legătura dintre stomac și suflet/afecțiune. Dragostea trece prin stomac. Se pare că mai multe trec pe acolo.

Studiul din Cell, efectuat pe musculițe de fructe, a arătat că lipsa somnului duce la deces, după circa 10 zile. Viața normală a unei astfel de musculițe este de circa 110 zile. Deci lipsa somnului scurtează viața drastic. Cum? Ce se întâmplă? În tubul digestiv al acestor musculițe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) în timpul privării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se ajunge la nivelul mortal.

Există numeroase dovezi că ROS, în cantități foarte mari, au proprietăți nocive, producând stres oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor și proteinelor organismului.

Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice și respiratorii.

În grupul ROS intră anionul superoxid (O2−), peroxidul de hidrogen (H2O2) și radicalii hidroxil (OH·). În cantitați mici, adică normale, ROS participă la procesele de semnalizare celulară. În cantităti foarte mari, ele produc stres oxidativ și moarte celulară”, a adăugat dr. Craiu.

Dr. Craiu, apel pentru părinți

Medicul a făcut un apel pentru părinți să fie atenți la nevoia de somn a copiilor: "Aveți grijă la somn – nu lăsați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator! 

Lipsa de somn dăunează grav sănătații!", a mai spus pediatrul Mihai Craiu.
 

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu somn

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close