x close

Dar și Har. Complicațiile șocante ale diabetului

de D.G.    |    14 Iun 2019   •   23:58
Dar și Har. Complicațiile șocante ale diabetului 817 foto: Antena 3

Dr. Eduard Catrina a vorbit, vineri, la "Dar și har", despre complicațiile provocate de diabet, o afecțiune care este în expansiune atât în lume, cât și în România.

"Din punctul meu de vedere, al celui care mă ocup de piciorul diabetic, diabetul afectează vasele, în sensul că pe de o parte determină o depunere de calciu în pertele vascular și îi scade elasticitatea și pe de altă parte înfundă vasul.

Și atunci, în periferie, nu mai avem circulație sanguină. Acolo nu mai vin oxigen, elemente nutritive, nu mai vin anticorpii care să ne apere împotriva infecțiilor, nu vin substanțe care să ne ajute la vindecarea unei leziuni, fie ea o leziune minoră, incipientă. Asta pe partea vasculară.

Pe partea nervoasă sunt afectate fibrele nervoase. Se determină o afectare a sensibilității, nu mai simt cum trebuie. Sunt pacienție care nu mai simt absolut nimic, sunt pacienți care au o simptomatologie foarte ciudată, spun că merg ca pe vată, ca pe jar sau ca pe cioburi. Cea mai periculoasă este cea în care pacientul spune că nu simte, pentru că orice leziune îi poate face mult rău și pacientul nu percepe", a spus dr. Eduard Catrina.

 

 

Citeşte mai multe despre:

Dar și har
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati