Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Epidemiolog, avertisment sumbru: "Evoluția se apropie de scenariul meu cel mai pesimist de 8.500 cazuri pe zi"

Epidemiolog, avertisment sumbru: "Evoluția se apropie de scenariul meu cel mai pesimist de 8.500 cazuri pe zi"

Octavian Jurma, epidemiolog, a precizat că săptămâna aceasta vom depăși maximul prognozat de 4.000 de internări în spitale din cauza valului 4 al pandemiei. „Evoluția se apropie de scenariul meu cel mai pesimist - un vârf de 8.500 cazuri pe zi”. El estimează noi măsuri de limitare în octombrie.

Epidemiolog, avertisment sumbru: "Evoluția se apropie de scenariul meu cel mai pesimist de 8.500 cazuri pe zi"
Sursa foto: Facebook/Octavian P Jruma
de Claudia Popovici    |    06 Sep 2021   •   17:58

„Săptămâna aceasta vom depăși toate pragurile asumate de guvern (și furnizate de INSP) pentru cel mai pesimist scenariu în valul 4-Delta”, scrie epidemiologul Octavian Jurma pe Facebook.

Săptămâna trecută, România a depășit vârful de 1.500 de cazuri noi pe zi, iar săptămâna aceasta îl va depăși și pe cel de 2.000 de cazuri noi pe zi, spune Jurma.

„Mai grav, săptămâna aceasta vom depăși maximul prognozat de 4.000 de internări în spitale. Mult mai grav, am depășit deja pragul de 400 de internări în terapie intensivă și îl vom depăși și pe cel de 500 de internări al ATI”, adaugă acesta.

Epidemiologul folosește un tabel de predicție conform căruia evoluția valului 4 se apropie tot mai mult de scenariul său cel mai pesimist: un vârf în jurul a 8.500 de cazuri pe zi la mijlocul lunii octombrie.

„Este foarte probabil că în luna octombrie se vor lua măsuri de limitare și mă aștept [sper] ca valorile din a doua jumătate a lunii octombrie să nu fie atinse sau să reprezinte vârful valului 4”, transmite Octavian Jurma.

Acesta precizează că tabelul este un instrument simplu și imprecis, dar rapid și util de lucru pentru oricine are nevoie să estimeze rapid pe teren evoluția într-un trend: „e ca și cum ai folosi un ceas solar ca să te orientezi în absența unui ceas artizanal. Ultimul e mai precis, dar, dacă a fost reglat greșit, poate produce erori mai mari decât ceasul solar”.

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma pandemie valul 4 COVID
Parteneri
Bani de la stat pentru panouri fotovoltaice
x close