Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ioana Mihăilă, despre cauzele care au dus la diferențe între raportările morților de COVID-19

Ioana Mihăilă, despre cauzele care au dus la diferențe între raportările morților de COVID-19

Potrivit ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-au scos la iveală diferențe între raportările deceselor COVID-19, dar nu vrea să spună cifre pentru că acestea sunt în continuare analizate. Mai mult, ea anunță că de săptămâna viitoare, începe şi testarea în farmacii.

Ioana Mihăilă, despre cauzele care au dus la diferențe între raportările morților de COVID-19
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    05 Mai 2021   •   22:13

Întrebată despre scandalul declanșat de Vlad Voiculescu, că trebuie făcută diferența între raportările rezultatelor la teste, pentru care Ministerul Sănătății a dezvoltat deja o platformă care facilitează raportarea testelor, Ioana Mihăilă a precizat că în curând ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste pentru a putea crește capacitatea de testare.

„Platforma va fi utilizată cât de curând și de către farmaciști, pentru că suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste pentru a putea crește capacitatea de testare. Săptămâna aceasta ar trebui să publicăm ordinul, iar cred că de săptămâna viitoare, dacă reușim să livrăm în timp util și testele spre farmaciile care și-au dovedit interesul pentru a participa la această activitate de testare, să începem să demarăm și testarea”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă la TVR1.

Întrebată despre raportul preliminar al comisiei care verifică raportarea morților de COVID, Ioana Mihăilă spune că a scos la iveală diferențe, dar nu vrea să spună cifre pentru că diferențele sunt în continuare analizate: „sunt luate cazurile individuale așa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferență este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecția cu COVID-19 și aștept raportul în data de 7 mai”, a mai precizat Mihăilă.

Întrebată, mai departe, de unde ar fi putut proveni aceste diferențe, Mihăilă a răspuns: „singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în Corona-forms, unde la rubrica de decese nu a fost completat, ci a fost completat decesul la comentarii.

Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri și a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie. Diferențele sunt, însă, un pic mai mari, motiv pentru care trebuie să venim cu niște analize suplimentare", a mai spus ministrul Sănătăţii, Ioana Mihailă sursei citate.

×
Subiecte în articol: Ioana Mihăilă Minisrul Sănătăţii
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close