Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Peștele din Dunăre, extrem de periculos pentru sănătate! ”Pot apărea probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave!”

Peștele din Dunăre, extrem de periculos pentru sănătate! ”Pot apărea probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave!”

Cercetătorii Universității „Dunărea de Jos”, din Galați, susțin că peștele din Dunăre poate fi mai periculos decât peștele marin. Aceștia atrag atenția că pot apărea probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave în urma consumului.

Peștele din Dunăre, extrem de periculos pentru sănătate! ”Pot apărea probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave!”
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    25 Noi 2022   •   11:02

Potrivit cercetătorilor de la ”Universitatea Dunărea de Jos” din Galați, peştele din Dunăre poate fi periculos pentru organismul uman, deoarece apa este foarte poluată. Consumul pe termen lung al peștelui de captură poate fi periculos pentru sănătate din cauza acumulării de metale grele, în special mercur. Cea mai mare concentrație de metale grele, cadmiu, nichel, mercur, se găsește în fructele de mare şi peştii care sunt pescuiţi fie în Dunăre, fie în Marea Neagră. În schimb, în cazul peştilor de crescătorie, apa trece prin nişte sisteme de filtrare inclusiv biologice. Acest lucru contribuie la reducerea poluanților și a prezenței metalelor grele, spun experții. 

„Concentrația crescută de mercur în sânge crește riscul de leziuni neurologice pe termen lung. Aceste efecte sunt mai pronunțate la copiii care sunt încă în curs de dezvoltare.  Metalele grele în general, cât și microplasticul, se acumulează treptat în organismul uman, iar efectele sunt în general pe termen mediu și lung. Pot apărea în timp și afecțiuni oncologice. Formele severe de intoxicație cu mercur pot necesita terapie de chelare. Acesta este procesul de îndepărtare a mercurului din organe, astfel încât organismul să îl poată elimina. Medicamentele folosite în terapia de chelare se leagă de metalele grele din sânge și apoi sunt eliminate prin urină. Terapia de chelare poate avea la rândul ei anumite riscuri și efecte secundare, așa că este important să prevenim pe cât posibil această acumulare toxică”, a declarat pentru „Adevărul”, dr. Alexandru Nechifor. 

„Am testat  20 de persoane, iar dintre acestea trei consumă numai peşte de o bună bucată de vreme, de la un an la cinci ani. Mercurul din părul celor care mănâncă numai peşte este de zece ori mai mare decât limita normală. Toți au mers la clinici, au făcut analize de sânge, pentru că noi testăm doar părul, atât, nu şi lichidele biologice. Aceştia au mai făcut analize, dar nu au testat mercurul. Au făcut analize pe lichide biologice, în laboratoare foarte bune, şi au descoperit că au concentrații mult peste limita normală”, a explicat dr.prof. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” Galați. 

×
Subiecte în articol: pește Dunăre
Parteneri
arcel Ciolacu, anunțul momentului despre majorarea pensiilor
x close