Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Scaunele ne ucid încet, dar sigur. Efecte deosebit de nocive ale sedentarismului

Scaunele ne ucid încet, dar sigur. Efecte deosebit de nocive ale sedentarismului

Scaunele ne ucid încet, dar sigur. Efecte deosebit de nocive ale sedentarismului
de S.T.    |    18 Sep 2015   •   18:08
Sedentarismul și lipsa de activitate fizică se asociază cu un risc crescut de steatoză hepatică nealcoolică, care poate degenera în ciroză și chiar cancer - se arată într-un studiu publicat în The Journal of Hepatology și menționat de pourquoidocteur.com.
Nu numai alimentația prea bogată în grăsimi și zahăr este vinovată de instalarea steatozei hepatice nealcoolice, boală a ficatului care poate fi provocată și de timpul prelungit petrecut în poziția șezând.

În perioada martie 2011 - decembrie 2013, cercetători sud-coreeni de la Școala de Medicină a Universității Sungkyunkwan din Seul au analizat dosarele medicale a 140.000 de bărbați și femei de peste 50 de ani.

Ei au evaluat și nivelul activității fizice și timpul petrecut în poziția șezând de fiecare participant la cercetare prin intermediul unui chestionar. Examenele medicale efectuate - printre care ecografia ficatului - au arătat că 40.000 de voluntari sufereau de steatoză hepatică. Potrivit observațiilor cercetătorilor, boala a fost mai frecventă la persoanele sedentare sau cu activitate fizică redusă.

"Mesajul este clar, scaunele ne ucid încet, dar sigur", a spus Michael Trennell, profesor de medicină la Universitatea din Newcastle.

În Franța, circa 20% din populație suferă de steatoză hepatică nealcoolică, persoanele obeze sau diabetice fiind cele mai afectate (50% și respectiv 90%). Problema este însă că boala evoluează în liniște, fără simptome specifice, fiind depistată în general în stadii avansate, ca fibroza, ciroza sau, în cel mai rău caz, cancerul.

În prezent, 10% din grefele hepatice sunt realizate pe pacienți suferind de această boală, benignă totuși dacă este depistată și tratată la timp, încheie pourquoidocteur.com.

Citeşte şi:

STUDIU: Sedentarismul provoacă de 2 ORI MAI MULTE DECESE decât obezitatea


×
Subiecte în articol: ficat cancer ciroza
Parteneri
Ligia Deca a anunțat când vor fi recuperate cursurile pierdute
x close