Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Un român din trei, cu suspiciune de cancer, refuză să continue investigaţiile medicale

Un român din trei, cu suspiciune de cancer, refuză să continue investigaţiile medicale

Lipsa programelor de screening şi a educaţiei medicale ţin pacienţii care suferă de cancer departe de tratament. Statisticile sunt îngrijorătoare şi arată că un român din trei refuză să continue investigaţiile medicale.

Un român din trei, cu suspiciune de cancer, refuză să continue investigaţiile medicale
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2022   •   09:04

Conform caravanei "Nu am făcut destul", majoritatea celor care au mers la analize au fost femei, aproape 80%, având vârsta cuprinsă între 50-69 de ani.

Doar 20% dintre cei prezenți și-au făcut analizele de sânge anul acesta.

Dintre toți cei care și-au făcut analize de sânge în ultimii 5 ani, 32% au avut trimitere de la medicul specialist, 44% au avut trimitere de la medicul de familie, 18% și le-au făcut din proprie inițiativă și 6% au avut recomandare de la locul de muncă.

Alte cifre îngrijorătoare se referă la faptul că 71% dintre cei prezenţi la analize suferă de obezitate sau exces ponderal.

De asemenea, 71% dintre femei nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară, 45% nu și-au făcut niciodată autopalpare sau nu au putut să spună când au făcut-o ultima dată.

Printre motivele pacienţilor care nu merg la doctor se numără frica, teama de familie, faptul că dacă nu au simptome, stau acasă.

Dar şi alte motive puerile, cum ar fi maşina în service sau treburile casnice, ori o pomană sau un parastas.

 

×
Subiecte în articol: statistici cancer
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close