Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ziua Mondială a Diabetului, marcată la Ateneul Român | Semnal de alarmă tras de medici şi pacienţi

Ziua Mondială a Diabetului, marcată la Ateneul Român | Semnal de alarmă tras de medici şi pacienţi

România se află printre ţările cu cele mai multe cazuri de diabet din Europa. Grav este că unul din doi adulţi nu este diagnosticat la timp cu această boala.

Ziua Mondială a Diabetului, marcată la Ateneul Român | Semnal de alarmă tras de medici şi pacienţi
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2022   •   13:06

De Ziua Mondială a Diabetului, medicii, pacienţii, dar şi aparţinătorii au tras un semnal de alarmă astfel încât bolnavii să aibă acces la educaţie, medicamente, tehnologii inovatoare, sprijin, dar şi îngrijire din partea statului.

Peste 1,2 milioane de români sunt sub monitorizare în programul de diabet. Grav este că 4.000 dintre aceştia sunt copii, avertizează medicii.

"Atunci când observăm că bem mai multă apă, că urinăm mai des şi că slăbim nejustificat, toate acestea sunt motive serioase pentru a ne prezenta la medic. Datele actuale arată o creştere a numărului de persoane cu diabet zaharat", a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii Române de Diabet.

Doctorii susţin că mulţi oameni ajung la medic când diabetul este deja într-un stadiu avansat. De aceea este important ca pacienţii să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp boala.

"Pentru a preveni diabetul zaharat tip 2, care reprezintă 90-95% din totalul cazurilor de diabet zaharat este foarte important să adoptăm din timp un stil de viaţă sănătos pentru că în majoritatea covârşitoare a cazurilor diabetul zaharat tip 2 apare ca o consecinţă a unui stil de viaţă nesănătos", a declarat prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultăţii de Medicină Timişoara şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa - 11,6% dintre adulţi.

×
Subiecte în articol: diabet Ateneul Roman
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close