Antena 3 CNN Actualitate Sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici la români

Sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici la români

Sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici la români
09 Mar 2008   •   08:51

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică Ziua celor 40 de mucenici. Iubitorii de tradiţie, aprind focuri rituale iar în anumite zone ale ţării se obişnuieşte să se bată tobele în foc. Transmise din cele mai vechi timpuri, aceste traditii alungă iarna şi prevestesc o primăvară frumoasă. 9 Martie este şi începutul Anului Agrar. Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea anului agricol şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii.

În această zi, se trece la curăţenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă şi afară. În credinţa populară în ziua Mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale trecerii de la iarnă la primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde.

În ziua Mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8 şi sunt copţi din aluat de cozonac , apoi unşi cu miere şi nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahãr, cu scorţişoarã şi nucã, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici din Sevastia.

Dacă până la 8 martie, a fost săptămâna femeii, pe 9 martie se zice că este ziua bărbatului existând obiceiul de a bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinţi.

Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close